Според председателя на АБЗ преди всичко трябва да се направят

...
Според председателя на АБЗ преди всичко трябва да се направят
Коментари Харесай

Застрахователите не са търсени за мнение по новата здравна застраховка

Според ръководителя на АБЗ на първо място би трябвало да се създадат положителни актюерски планове

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) не е търсена на нито един от стадиите при работата по плана за въвеждане на наложителна здравна застраховка. Застрахователите са получили материалите през медиите. Това разгласи в студиото на бТВ ръководителят на АБЗ Светла Несторова във връзка оповестеното през вчерашния ден предложение за смяна на здравноосигурителния модел, съгласно което се планува въвеждане на наложителна здравна застраховка на стойност 12 лв. месечно, която ще покрива скъпите медицински действия при разноски над 700 лв. годишно на обезпечен.
" Въпреки че правилото да се дофинансира системата през частния бранш наподобява верен, отсам произтичат серия от проблеми ", уточни Несторова. Въпреки че се приказва по какъв начин 6 милиона души ще внасят по 12 лв. месечно, или 144 лв. годишно, и това ще генерира на година 864 млн. лв., действително в здравната каса сега здравни вноски вършат към 2 милиона души, което е 288 млн. лв.. Първият въпрос е по какъв начин ще става събираемостта на тези средства, уточни Несторова. Вторият въпрос е по какъв начин тъкмо ще проработи този модел в случай, че не е упоменато по какъв начин се договарят скъпите процедури над граничната линия. Третият проблем е, че застрахователите не са планувани като фактор в механизма за надзор на тази система на нито един от нейните стадии, до момента в който в това време в ръцете им са поверени едни от най-скъпите и обществено значими здравни браншове.
" Всичко би трябвало стартира с една добра математика. Цените на клиничните пътеки са от 2006 година, явно няма надзор в системата, пробойните са големи, системата е мощно нереформирана. Каквото и да стартира да се прави, в началото би трябвало да бъдат направени актюерски сметки, с цел да знаем по какъв начин да градим концепциите ", акцентира Несторова.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето уточни, че досега моделът, който се приготвя, не е препоръчан обществено и не е подложен на социална полемика. Според него, в случай че не се трансформират останалите параметри в здравната система, надали ще има необикновен резултат от въвеждането на това предложение. Д-р Кацаров изрази мнение, че е доста малко евентуално предлагането да бъде признато.
Още по тематиката 11 Септември 2018 | Обмислят въвеждане на наложителна здравна застраховка от 12 лв. месечно
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР