Според правозащитната организация Амнести интернешънъл иранските власти са използвали методи

...
Според правозащитната организация Амнести интернешънъл иранските власти са използвали методи
Коментари Харесай

Амнести: Задържани в Иран деца са подложени на бичуване, електрошок и сексуално насилие

Според правозащитната организация " Амнести интернешънъл " иранските управляващи са употребявали способи за изтезания, в това число полово принуждение, против лишени от независимост деца в границите на репресиите против неотдавнашните митинги, съобщи Си Ен Ен

" Разузнавателните служби и силите за сигурност на Иран правят ужасяващи актове на изтезания, в това число побой, бичуване, електрfшок, обезчестяване и други форми на полово принуждение против протестиращи деца на 12-годишна възраст, с цел да потушат присъединяване им в общонационалните митинги ", съобщи Амнести в четвъртък.

Докладът на групата разкрива " методите на изтезания, които Революционната армия, паравоенната полиция Басидж, полицията за социална сигурност и други сили за сигурност и разузнаване употребяват против арестувани момчета и девойки, с цел да ги санкционират и унижават и да изтръгват насилствени " самопризнания ".

Диана Елтахауи, заместник-регионален шеф на Амнести за Близкия изток и Северна Африка, съобщи, че " насилието над деца в Иран разкрива целенасочена тактика за смазване на виталния дух на младежите в страната и прекъсването им да изискват независимост и човешки права ".

Организацията " получи свидетелски показания от жертвите и техните фамилии, както и спомагателни свидетелства за необятно публикуваното използване на изтезания против десетки деца от 19 очевидци, в това число двама юристи и 17 възрастни арестувани, които са били арестувани дружно с децата ", съобщи правозащитната група.

Протестите бяха разпалени за първи път от гибелта на 22-годишната иранка Махса Амини, която умря на 16 септември 2022 година, откакто беше арестувана от моралната полиция на страната.

Според Амнести Иран е признал, че е задържал над 22 000 души по време на митингите, само че не е прецизирал какъв брой от тях са били деца. Групата счита, че измежду арестуваните може да има хиляди деца.

Групата съобщи също, че " държавните сътрудници са употребявали обезчестяване и друго полово принуждение, в това число електрошок по гениталиите, допиране на гениталиите и закани за обезчестяване като оръжие против арестуваните деца, с цел да пречупят духа им, да ги унижат и санкционират и/или да изтръгнат " самопризнания ".

" Други разказани способи за изтезания включват бичуване, с електрошокови револвери, принудително използване на неидентифицирани субстанции и държане на главите на децата под вода ", се споделя още в отчета.

Амнести прикани Иран да освободи всички деца, арестувани за кротичък митинг, и настоятелно прикани други страни да " упражнят универсална пълномощия по отношение на ирански чиновници, в това число тези с командна или висша отговорност, основателно обвинени в наказателна отговорност за закононарушения по интернационалното право, в това число изтезания на деца протестиращи ".

Методите на репресии и изтезания, прилагани в тази сенчеста мрежа, наподобяват даже по-ужасяващи от нормалното сурово отношение, което задържаните протестиращи могат да чакат в законните места за задържане.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР