Според последните анализи на Столичната общинска агенция за инвестици процентът

...
Според последните анализи на Столичната общинска агенция за инвестици процентът
Коментари Харесай

Там където жените са повече, фирмите са по-успешни

Според последните разбори на Столичната общинска организация за инвестици процентът на дамите, които заемат управителни позиции във водещи за стопанската система браншове става все по-голям. „ Там, където дамите са повече, постоянно компаниите са по-успешни “, сподели Столичният кмет Йорданка Фандъкова в Националния замък на културата по време на Конференция на Глобалния конгрес на жените-лидери 2018. Събитието се организира под патронажа на еврокомисаря по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел и под мотото „ Да вдъхновим цифровите водачи на бъдещето “. На форума събраха водещи представители на интернационалните и национални институции, компании и неправителствени организации от България и Европа, с цел да очертаят трендовете и провокациите пред цифровата промяна на обществата и стопанската система. На форума взе участие и министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова.

Фандъкова счита, че София все по-уверено се постанова като една от най-динамичните старт-ъп среди в централна и източна Европа. Столичната община влага съществено в нововъведения и залага на развиването на осведомителните технологии, като дава опция старт-ъпи да приложат своите планове в града, сподели тя. „ За София осведомителните технологии са измежду най-бързо разрастващите се промишлености. Те образуват 5,7% от стопанската система на града. В столицата броят на заетите лица в бизнеса е над 700 хиляди души. Коефициентът на стопански дейните лица е 62,1 % и е най-голям от цялата страна. Това, което е радващо, е че съотношението сред мъжете и дамите е съвсем изравнено- 50 на 50 %. Това демонстрират данни от изследване на Столичната общинска организация за инвестици “, сподели още столичният кмет.

По данни от 2017 година на Министерството на труда и обществената политика и Националния статистически институт, 30% от работодателите в България са дами, а при независимо заетите делът на данните е още по-голям -36%. 62% от дамите бизнесмени са стартирали бизнеса си със лични средства, сподели още кметът. Наблюдения на „ Евростат “ демонстрират, че у нас коефициентът на претовареност измежду дамите в трудоспособна възраст е съвсем 70%. По този индикатор страната ни изпреварва Италия, Испания, Полша, Румъния, Кипър, Гърция. Жените съставляват 44,6% от работещите в софтуерния бранш на България, написа в. „ Файненпъл таймс “. Секторът е един от най-бързо разрастващите се в България и държи вторият най-големият дял на дами по отношение на мъже в Европейски Съюз. „ Затова като кмет за мен е извънредно значимо да насърчаваме нововъведенията, свързани с образованието на фрагменти и развиването на нови благоприятни условия измежду бизнеса в нашия град “, акцентира Фандъкова.
„ Добре образованите персони са в основата на триумфа на редица IT компании. Успешното развиване на София през последните години в привличането на вложения изискуем точно на добре образованите хора “, сподели тя. По думите й, в София висше обучение има над половината от работоспособното население. Хората с доста ниско обучение са най-малък %.

„ Заедно със Съвета на дамите в бизнеса участвам на драго сърце всякога на следващото издание на лидерската академия и имам достойнството да получа покана за патронажа на тази академия. За мен това е извънредно значим конгрес и опция за дамите, изключително младите дами да получат повече информация, умения и ентусиазъм от представителите на съвета на дамите в бизнеса. В курсовете на академията се развиват мениджърските умения на сполучливи ръководители. Чрез общинската Агенция за вложения, която работи за улеснение работата на бизнеса в нашия град, подтикваме партньорството с други европейски градове. Вече си сътрудничим с Лондон. В момента работим за съглашение с община Виена “, заяви Фандъкова.

По думите й, Столичната община работи и с други свои структури и стратегии за развиване и поддръжка на дамите бизнесмени. „ Неотдавна обявихме общинският гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия, новите стратегии на фонда. Приоритетните групи за финансиране с изключение на хората в неравностойно състояние и младите бизнесмени са точно дамите бизнесмени. Само през предходната година сумата на гаранционните задължения към жени-предприемачи възлезе на към половин милион лв., като цялостната сума за заемите е към 1,5 млн. лева “, сподели кметът.

„ Програмата за финансиране на новаторски започващи предприятия обявихме преди няколко дни. Инициирахме тази гаранционна скица, която ще бъде напълно в поддръжка на нововъведенията и започващите предприятия в София. Новата гаранционна скица ще насърчаваме с преимущество жени-предприемачи “, изясни още Фандъкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР