Според обвинението, убийството е извършено на 17 май 2020 година

Според обвинението, убийството е извършено на 17 май 2020 година ...

Болният баща и непълнолетното дете не можаха да спасят Дончо от ареста, след убийството на пастира.


Според обвинението, убийството е извършено на 17 май 2020 година в кошара близо до гората на село Горен чифлик. 47-годишният пастир Ахмед А. бил нает от Дончо да пасе стадото на баща му.

На 16 май вечерта заедно със свои приятели Дончо употребил алкохол и решил да преспи в постройката, направена от баща му до кошарата в гората на село Горен чифлик. Ахмед видял Дончо и му поискал цигари. Това ядосало пийналия мъж, който взел дъска и нанесъл серия удари по главата, тялото и крайниците на Ахмед, като му причинил множество кръвоизливи в тялото и крайниците. След побоя Дончо Д. се прибрал в постройката и легнал да спи. На сутринта извикал спешна помощ, като лекарите само констатирали смъртта на 47-годишиния пастир.

Пред съда защитата на Дончо Д. представи доказателства, че 39-годишният мъж работи на трудов договор, грижи се за болния си баща, непълнолетното си дете и е с чисто съдебно минало. Адвокатът на 39-годишния мъж изтъкна, процесуалното поведение на обвиняемият – той е извикал спешна помощ, направил е частични самопризнания и не е избягал от местопрестъплението. Защита обясни, че преди извършване на престъплението, между пийналия Дончо и Ахмед е имало словесна конфронтация. 

От държавното обвинение коментираха, че доказателства за трудовата ангажираност на Дончо във Варна само показват, че болният му баща може сам да се грижи за себе си и за наброяващо над 100 овце стадо, след като синът му ходи на работа в града.  

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство прецени, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано подозрение, че Дончо Д. е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание - "лишаване от свобода“ за не по-малко от 15 години, съдебният състав счете за реална опасността лицето да се укрие и да извърши престъпление. Съдебният състав посочи, че предвид съдебната практика на Върховния касационен съд употребата на алкохол е несъвместима с възможността престъплението да е извършено в състояние на физиологичен афект. Предвид всичко изложено, Варненският окръжен съд определи на Дончо Д. най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд, като в този случай делото ще се разглежда на 26.05.2020 г.

Източник: varna24.bg