Според него аргументите, с които страната ни се противопоставя на

...
Според него аргументите, с които страната ни се противопоставя на
Коментари Харесай

Експерт: България може да задоволи потребностите си и в ситуация на петролно ембарго срещу Русия

Според него причините, с които страната ни се опълчва на незабавното прекъсване на вноса на съветски нефт са по-скоро политически, а цената на нефтопродуктите по този начин или другояче се покачва.

„ Цените ще се покачат в целия Европейски Съюз без значение дали България се включи в ембаргото или наложи несъгласие на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не трябва да се отхвърляме. Нека не забравяме за какво се постанова това ембарго. Спирането на вноса на съветски нефт би задушило огромна част от приходите на съветската стопанска система. Ако цената на сигурността на Европа е да плащаме 5%-10% по-скъпо гориво, би трябвало да го създадем “, изясни той.

Владимиров добави, че Европейски Съюз ще насърчи и потреблението на механизми за отплата на повишаването на горивата. Според него, поради собствеността на рафинерията в Бургас, може да се чака бойкот при положение на ембарго на вноса на съветски нефт. Според специалиста обаче България може да се доставя с горива и от различни източници.

„ България може умерено да задоволи търсенето на горива без да употребява рафинерията. И сега към 40% от доставките на горива идват от други страни. Може с баржи по Дунава да се доставя или от рафинериите в прилежащи страни. Имаме опция. Да - тя може да се окаже краткотрайно по-скъпа! Казвам краткотрайно, до момента в който новите вериги на доставки се обработят. Но никой не би трябвало да плаши със прекъсване на доставки, тъй като това е откровена операция и политически напън против България “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР