Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31

...
Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31
Коментари Харесай

Българската бира с най-висока репутация в ЕС

Според най-новото репутационно изследване за бирената промишленост, извършено в 31 европейски страни, българските пивовари са с най-висока известност в Европа. Почти 90% от сънародниците ни дават извънредно висок рейтинг на бирения отрасъл в страната. Зад тази впечатляваща оценка най-много стои дългогодишният опит, обичаи, положителни практики и целият човешки и бизнес капацитет на българската пивоварна промишленост.

С положителни прогнози за развиването на бирената промишленост пивоварите посрещат професионалния си празник Илинден. Тази година той е емблематичен, тъй като Съюзът на пивоварите отбелязва 30-я си рожден ден. Сдружението е водач в реализирането на редица планове за стабилно развиване и напредък на целия бранш.

Към момента в България са регистрирани 37 производители на бира,
от които огромните компании са 3 на брой, дребните и междинни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия. По данни на СПБ, не престават капиталовите и други планове в множеството пивоварни, като за 2020 година вложенията в ДМА са 37 млн. лева, а единствено за първото полугодие на 2021 година са 20 млн. лева Продуктовото портфолио в сектора е извънредно разнообразно и всяка година се обогатява с разнообразни марки и стилове бира. За последните 12 месеца на пазара са пуснати над 35 нови оферти и асортимента питие.

Разпределението на пазара по опаковки демонстрира, че се възвръща наклонността за понижаване на каузи на продажбите на бира в пластмасови бутилки, който е 54%.

Стъклените бутилки са 20% от пазара, а кеновете - 23 %. През последния месец има увеличение на потреблението на наливна бира – 6% от пазара.

Общата картина на пазара на бира няма да е цялостна без мнението и желанията на потребителите.


През летните месеци всеки ден пълнолетният българин изпива по една бира
58 % от сънародниците ни най-малко един път месечно употребяват безалкохолна бира, изключително, в случай че имат желание да карат. Резултатите при дамите демонстрират, че те избират нискоалхолните или безалкохолните бири с плодови или билкови аромати и пресен усет. През лятото близо 50% от дамите пият бира най-малко един път месечно, а всяка трета българка – най-малко един път седмично.

Според маркетинговите проучвания, за избора на българския потребител на питие най-съществен е усетът на напитката, нейната опаковка и видът/стил бира, а едвам по-късно се подреждат цената и марката.
По мотив на трендовете за развиването на сектора в Европейски Съюз и България, изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова разяснява:,,На европейската карта на промишлеността, по размер на продажбите на бира България към този момент е на 11 място. За предходната година даже има леко повишение на износа на българска бира.

През 2020 година спад от 9%
По данни на Пивоварите на Европа, заради периодическите затваряния на заведенията, въведените ограничавания и стагнацията на туристическите пътувания, пазарът на бира в страните от Европейски Съюз през 2020 година има спад от 9%. Добавената стойност от производството и продажбите на бира общо за Европейски Съюз е намаляла с 15 милиарда евро – от 60 милиарда през 2019 на 45 милиарда през 2020. Заради локдауна в множеството страни и затворените обекти на ХоРеКа, индиректната работна претовареност, генерирана от продажбите на бира в Европейски Съюз е намаляла с 800 000 работни места. Според анализаторите, картината е допустимо да се промени през идната година, само че това може да се случи благодарение на Европейска комисия и държавни ограничения в поддръжка за промишлеността. “
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР