Според най-новата прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през

...
Според най-новата прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през
Коментари Харесай

Производството на ядрена енергия ще достигне исторически връх 2025г.: IEA

Според най-новата прогноза на Международната организация по енергетика (МАЕ) през 2025 година международното произвеждане на нуклеарна сила ще доближи исторически връх, защото от ден на ден страни се обръщат към тази технология в границите на проектите си за понижаване на излъчванията.  

Производството на нуклеарна сила е в разгара си и се чака да нараства приблизително с близо 3 % годишно до 2026 година, предвижда МАЕ. Ръстът ще се дължи най-вече на нови централи в Китай и Индия, макар че съгласно организацията в Южна Корея и Европа също ще бъдат пуснати в употреба нови нуклеарни мощности.   

Очаква се Франция да усили производството си на нуклеарна сила след привършване на поддръжката на оборудванията си, а Япония е на път да рестартира някои от нуклеарните си електроцентрали.

Обединеното кралство, Швеция и Швейцария също са измежду страните, които са на път да усилят производството на нуклеарна сила в страната посредством удължение на експлоатационния период на съществуващите централи и създаване на нови в устрема си да покачат енергийната сигурност при възходящото търсене на електрическа енергия.  

Според МАЕ възходящият потенциал за възобновима сила и световният подем на нуклеарната енергетика ще обезпечат повече произвеждане на електрическа енергия с ниски излъчвания през идващите три години.

" Понастоящем енергийният бранш създава повече излъчвания на CO2 от който и да е различен бранш на международната стопанска система, тъй че е окуражаващо, че бързият растеж на възобновимите енергийни източници и постоянното разширение на нуклеарната енергетика дружно са на път да отговорят на цялото нарастване на международното търсене на електрическа енергия през идващите три години ", съобщи в изказване изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.  

След енергийната рецесия през 2022 година, провокирана значително от западните наказания против Русия, които не разрешиха наличната съветска сила, доста държавни управления избраха да съживят нуклеарния си бранш. Редица страни, най-много Япония и Германия, се бяха отдръпнали от бранша след повредата във Фукушима през 2011 г.   

МАЕ също по този начин означи, че въздействието на Русия и Китай в нуклеарния бранш нараства и че двете страни дават технологиите за 70 % от реакторите, които сега се строят в света.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР