Според най-мащабния преглед на фактите досега свръхпреработените храни, като зърнени

...
Според най-мащабния преглед на фактите досега свръхпреработените храни, като зърнени
Коментари Харесай

Свръхпреработените храни оказват над 30 вредни ефекта върху здравето

Според най-мащабния обзор на обстоятелствата до момента свръхпреработените храни, като зърнени храни и газирани питиета, са свързани с 32 нездравословни за здравето резултата, заяви Science alert, съобщи БГНЕС.

В международен мащаб се счита, че един от всеки 5 смъртни случая се дължи на погрешно хранене, а ролята на ултрапреработените храни (УПХ) притегля огромно внимание в доста изследвания през последните години.

За пръв път те бяха дефинирани преди към 15 години, с цел да могат откривателите да проучат въздействието на обработката на храните върху здравето. В това ново изследване, наречено " преглед на въздействието ", са оценени доста скорошни изследвания, в които са взели участие съвсем 10 милиона души, с цел да се съберат огромна част от наличните данни и да се даде цялостна картина на въздействието на УПХ върху нашето здраве.

Резултатите сочат, че потреблението на огромни количества УПХ в храната води до утежняване на здравословното положение и ранна гибел от редица болести, в това число сърдечни заболявания, диабет вид 2, затлъстяване и неприятно психологично здраве.

Диетите, съдържащи високи пропорции на УПХ, безспорно са нездравословни за вашето здраве, а новото изследване удостоверява връзките с необятен набор от болести. Остават обаче въпроси по отношение на характерните механизми, по които тези храни ни разболяват.

През годините откривателите са предложили няколко механизма. Сред тях са неприятното качество на храната, защото някои този вид храни могат да бъдат с високо наличие на мазнини, захар и сол, с ниско наличие на фибри и с дефицит на съществени витамини, минерали и антиоксиданти.

Други механизми включват липса на конструкция и текстура, което форсира храненето, покачва равнищата на кръвната захар и е по-малко дейно за понижаване на апетита. Голямо внимание се обръща и на питателните добавки и други химикали, които се прибавят към храната или се замърсяват от опаковките или околната среда.

Качеството на доказателствата е друго

Интересен аспект на упоменатото проучване е фактът, че мащабите на резултатите измежду изследванията е друга, а някои от корелациите са слаби. Това евентуално се дължи частично на необятния набор от храни, включени в категорията УПХ.

Определението разпознава храни, които могат да съдържат добавки и химикали и са интензивно модифицирани, като се употребяват рафинирани и възобновени съставки, които потребителите може да не познават. Това обгръща толкоз разнородни храни, като сладолед, снаксове, пълнозърнест самун, модифицирани меса и нискомаслени пасти. Тези доста разнообразни храни, съдържащи доста разнообразни съставки и хранителни субстанции, евентуално ще имат доста разнообразни резултати върху нашето здраве.

Друг значим фактор, който би трябвало да се вземе поради, е, че тези изследвания обгръщат необятен брой хора. При разбора се регистрират разнообразни фактори, като възраст, пол и метод на живот, които могат да изкривят данните.

Въпреки това резултатите могат да покажат единствено връзката сред хранителния банкет и здравето. Те не дават директни доказателства за съответните механизми. Спешно се нуждаем от нови проучвания, с цел да разберем по какъв начин и за какво някои храни могат да причинят утежняване на здравето.

Въпреки че са вероятни някои директни изследвания, дълготрайните последствия за здравето, да вземем за пример при консумация на високи равнища на хранителни добавки, биха могли да бъдат сложни и етично съмнителни. Съществува обаче опция тези резултати да бъдат изследвани по-подробно, като се употребяват съществуващите данни. Тъй като се разгласяват повече изследвания, количеството данни сигурно би трябвало да ни разреши да се съсредоточим върху другите форми на УПХ, с цел да определим най-хубавите и най-лошите.

Като се има поради голямото количество данни в обобщаващия обзор, би било забавно да се извлекат някои по-точни данни, които да оказват помощ да се дефинира кои храни би трябвало да заобикаляме.

Време е да се задълбочим

В категорията УПХ се съдържа голям набор от храни със също толкоз разнообразно наличие на хранителни субстанции. Търговският пълнозърнест самун, както и сладоледът, поничките и пържените закуски, се класифицират като УПХ. Затова е доста евентуално другите УПХ да имат необятен набор от резултати върху здравето.

Освен това механичните проучвания, при които на хора се дават избрани храни или съставки по следен метод, както и по-подробният статистически разбор на съществуващите проучвания, би трябвало да ни оказват помощ да определим кои УПХ да заобикаляме, кои са безвредни и кои даже могат да бъдат потребни като част от здравословна, уравновесена диета.

Едно нещо е несъмнено - тези изследвания би трябвало да оказват помощ за правенето на препоръки за ограничение на потреблението на УПФ, които явно са нездравословни за здравето. От друга страна, би трябвало да се стремим да определим кои аспекти на тези храни са най-опасни, тъй че производителите на храни да могат да ги отстраняват от диетата ни, както това е реализирано с нездравословни съставки като трансмазнини и някои изкуствени оцветители.

Много хора разчитат в огромна степен на търговски, модифицирани хранителни артикули и ние би трябвало да подсигуряваме, че в бъдеще тези храни ще бъдат безвредни и питателни, изключително за бедните и уязвимите групи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР