Според Националните центрове за информация за околната среда NOAA първите

...
Според Националните центрове за информация за околната среда NOAA първите
Коментари Харесай

Икономическите щети от климатичните бедствия в САЩ през първото полугодие са за 30 млрд. долара



Според Националните центрове за информация за околната среда NOAA първите шест месеца на годината съставляват третото най-сухо първо полугодие в историята на Съединени американски щати и второто във връзка с икономическите последствия от огромни климатични бедствия

В отчет на NOAA се наблюдават осем обилни метеорологични и климатични бедствия от януари до юни 2021 година, всяко от които коства минимум 1 милиарда $, като общите стопански вреди от тях са за малко под 30 милиарда $.

Така да вземем за пример зимната стихия и студената вълна през февруари, които потопиха в мрак част от щата Тексас по време на доста ниските температури, бяха най-скъпо струващите стихии в Съединени американски щати, достигайки 20 милиарда $, се показва в отчета.

Най-скъпо струващото първо полугодие в Съединени американски щати за 43 милиарда щатски $ вследствие на бедствия беше записано през 2011 година, когато имаше редица огнища на торнадо и огромни наводнения по басейните на реките Мисисипи и Мисури, показва Адам Смит, прибавен климатолог в Националните центрове за информация за околната среда.

" Въпреки това втората половина на годината постоянно е по-скъпо струваща от първата половина, защото Съединени американски щати изпитват въздействия от урагани, суша и горски пожари, както се следи през последните години “, уточни Смит пред организация MarketWatch.

Къде стоят Съединени американски щати във връзка с разноските за климатични бедствия?

През последните четири десетилетия цената на най-въздействащите бедствия надвишава все още 1,95 трилиона $, уточни Адам Смит.

Тази сума обаче не включва косвени и непазарни разноски, като естествени загуби на капитал, разноски, свързани със опазването на здравето по отношение на въздействието и възобновяване от злополучие, или разноските надолу по веригата, като да вземем за пример за веригите за доставка, сподели още той.

Общият сума също по този начин не включва идното през 2021 година, в това число мощна суша, източваща резервоарите в Калифорния, което докара до апел тази седмица от губернатора Гейвин Нюзъм за семействата и бизнеса в най-гъсто популации американски щат да понижат непринудено потреблението на вода с 15 на 100.

" Комбинираните суши и горещини на Запад бързо изсушават растителността в тази част на Съединени американски щати, въздействайки върху селското стопанство и допринасяйки за нараствания капацитет и тежест на горските пожари ", сподели Смит.

" В допълнение, икономическото влияние на горските пожари надолу по веригата, непрекъснатият пушек и неприятното качество на въздуха както върху естествения капитал, по този начин и върху подвластните стопански браншове евентуално е доста ", уточни още той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР