Според Morgan Stanley Русия ще фалира като Венецуела Русия може

...
Според Morgan Stanley Русия ще фалира като Венецуела Русия може
Коментари Харесай

Русия - рекордьор в света с повече от 5530 санкции и ограничения

Според Morgan Stanley Русия ще банкрутира като Венецуела
Русия може да спре да погасява външен дълг незабавно след 15 април, когато завършва 30-дневен гратисен интервал за заплащания на купони, които съветското държавно управление дължи по доларови облигации с падеж през 2023 и 2043 година, счита американската банка Morgan Stanley.

Данни на Bloomberg демонстрират, че вложителите правят оценка облигациите от 2023 година на към 29 цента за щатски $, най-ниската стойност до момента, а преди Русия да нахлуе в Украйна дългът се търгуваше над номиналната стойност. Оценката може да слезе и под 10 цента за $, което се е случвало единствено на Ливан и Венецуела.

Южноамериканската нация и държавната ѝ петролна компания Petroleos de Venezuela не погасиха преди повече от 4 години общо 60 милиарда $. Съединени американски щати постановиха наказания, забраняващи търговията с скъпи бумаги през 2019 година, след противоречиви президентски избори от 2018 година. Сега някои от облигациите се търгуват против броени центове за един $.

Руският вицепремиер Александър Новак сподели пред държавната телевизия, че " отхвърлянето на съветския нефт ще докара до пагубни последствия за международния пазар ". Според него цените ще се удвоят до 300 $ за барел. (Петролът вид Brent стигна в един миг в понеделник до $139 за барел – най-високото му равнище от съвсем 14 години.)

По думите му ще е " невероятно бързо да се откри сурогат на съветския нефт на европейския пазар, това ще отнеме години и отново ще е доста по-скъпо за потребителите ". Европейски Съюз получава към 40% от своя газ и 30% от своя нефт от Русия. Съединени американски щати, където съветският нефт е към 3% от вноса, търсят заместители, само че в Германия, а по-късно и България, споделиха през вчерашния ден, че са срещу сходен протест.

Новак сподели също, че при прекъсване на петролния импорт в Европа, Русия може да приключи износа на газ по газопровода " Северен поток 1 ".

Европа следва линия на постепенна разлъка с съветските доставки. Всеки ход за санкциониране на съветската енергийна промишленост би навредил съществено на приходите и стопанската система на Русия.

Само 12 дни след нахлуването в Украйна Русия изпревари Иран и Северна Корея и стана страната с максимален брой наложени наказания, заяви " Блумбърг ". Агенцията цитира световната база данни за следене на наказания Castellum.ai, съгласно която става дума за нови 2778 нови наказания от 22 февруари насам.

Към момента Русия е с повече от 5530 наказания и ограничавания. Това е повече от Иран, който беше изправен пред 3616 наказания в границите на десетилетие, основно поради нуклеарната си стратегия и поддръжка на тероризма. Следв Сирия (2608), Северна Корея (2077), Венецуела, Мианмар и Куба (съответно 651, 510 и 208).
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР