Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи

...
Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи
Коментари Харесай

МОСВ ще търси финансиране за газ анализаторите за КАТ в цялата страна

Според министър Димов е допустимо този план да се реализира до края на тази или началото на идната година

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще договаря с Европейската комисия за опцията да се финансира обезпечаването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна, заяви екоминистърът Нено Димов.

" Това е една от първите крачки в посока на възстановяване качеството на атмосферния въздух. Но защото единствено в София няма да е задоволително, би трябвало да осигурим газ анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната ", сподели министър Димов. Той разясни, че сега по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година (ОПОС) не е възможно финансиране на сходен вид активност. Затова министърът ще договаря с Европейска комисия да утвърди Министерство на вътрешните работи като бенефициент по план, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е допустимо този план да се реализира до края на тази или началото на идната година.

" По този метод ще се преборим с един от двата огромни източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление ", сподели още Нено Димов. Той насърчи напъните на Столичната община в ограниченията за възстановяване на чистотата на въздуха и съобщи, че ще бъде засилен също контролът в пунктовете за механически обзор, в автосервизите и по пътищата.

Припомняме, преди пет дни стана ясно, че Пътна полиция стартира да ревизира колите какъв брой замърсяват. Ако има стойности над допустимите, автомобилът ще бъде спиран от придвижване или въобще няма да бъде регистриран в КАТ. Тогава столичният градоначалник Йорданка Фандъкова уточни, че Столична община взаимно със Столична дирекция на вътрешните работи са взели решение за закупуване на газ анализатори за да не се позволяват в придвижване коли, които не дават отговор на условията и замърсяват въздуха. Столична община закупи и даде седем нови газ анализатора. Стойността на уредите е към 70 хиляди лева.

В последните години се следи нарастване на броя на регистрирани коли, като взрив е отразен на 28 декември, когато през пункта на столичната Пътна полиция за регистрация са подали документи притежателите на 1465 транспортни средства, осведоми началникът на отдел " Пътна Полиция " - Столична дирекция на вътрешните работи комисар Тенчо Тенев.

Броени дни откакто бе оповестена, самодейността бе разкритикувана от някогашен началник на Пътна полиция. " Акцията с газ анализаторите за надзор на равнищата на нездравословните изпарения от колите е безсмислена ", безапелационен бе бишият началник на Пътна полиция Алекси Стратиев. По думите му 10 автомобила, създадени преди 2004 година, замърсяват въздуха колкото 100 коли, създадени по-късно, само че всички дават отговор на стандарта, заложен от производителя.

Междувременно столицата осъмна през днешния ден с мъгла и замърсен въздух. Според Европейската организация по околна среда, в някои от огромните градове у нас въздухът е с неприятно качество. Според карта, формирана от организацията, в последните часове най-мръсен въздух е засечен в София, Плевен и Русе.

За рисково замърсен въздух в цялата страна от началото на годината пък сигнализират от Изпълнителната организация по околна среда. Бюлетинът на ведомството, представен от NOVA, демонстрира, че още в първите дни на 2018 година равнищата на замърсяването с фини прахови частици е достигнало рекордно високи равнища в над 10 града. Автоматичните станции за премерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, да вземем за пример, регистрират наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било съвсем три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, кондензиран с прахуляк към два пъти над нормата.

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите правила. Рекордът се държи от София – станция " Хиподрума ” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите " Павлово ” и " Надежда ” са записали превишаване от съвсем четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Най-много станции с наднормени равнища на праховите частици са маркирани на 7 януари – общо 22 в цялата страна. Най-високи равнища регистрират измервателните станции в столичните квартали " Надежда ” (3.07) и " Хиподрума ” (2.58) и в ж.к. " Тракия ” в Пловдив (2.46).

Праховото замърсяване постоянно води до дихателни и сърдечно-съдови болести. По данни на Световната здравна организация всеки ден в страната умират приблизително по 50 души, директно или индиректно поради мръсния въздух. Смъртността в България по този индикатор е три пъти над междинното за Европа.
Още по тематиката 08 Януари 2018 | Алекси Стратиев: Акцията с газанализаторите е безсмислена 04 Януари 2018 | КАТ ще ревизира колите какъв брой замърсяват въздуха
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР