Според лекарите образувание, което нараствало в окото на жена в

...
Според лекарите образувание, което нараствало в окото на жена в
Коментари Харесай

Жена живее 2 години с паразит в окото, заразила се от крокодилско месо

Според лекарите образувание, което нараствало в окото на жена в продължение на две години, се оказало паразит, който от време на време се предава от влечуги на хора.

Лекарите показват инфектирано крокодилско месо като евентуален източник на рядката зараза, което може да се окаже първият сходен случай в здравната литература, оповестяват те в четвъртък (11 април) в.

Авторите на отчета диагностицират дамата с зараза, наречена " очна пентастомиаза " - рядка очна зараза, породена от паразити, наречени пентастомиди. В този случай паразитът се е вмъкнал под конюнктивата или транспарантната външна мембрана на лявото око на пациентката. Там той е достигнал дължина от към 10 милиметра (0,4 инча).

Parasite that lived in woman's eye for 2 years likely came from crocodile meat
— Live Science (@LiveScience)
Лекарите оповестяват, че 28-годишната жена от Басанкусу в Конго не е имала други признаци с изключение на забележимото образувание в ъгъла на окото. При прегледа те открили, че образуванието може да се движи, и го отстранили хирургически, при което разкрили бледа ларва с формата на буквата С.

Те изпратили ларвата за спомагателен разбор и учените открили, че тя принадлежи към тип, наименуван Armillifer grandis.

Този тип, дружно с различен от рода Armillifer, е прочут с това, че от време на време предизвиква инфекции на хора в Африка. Съобщава се, че други типове пентастомиди заразяват хора в други райони на света.

Паразитите от жанр Armillifer употребяват змиите като свои гостоприемници в последния стадий от виталния си цикъл, като снасят яйцата си в дихателните пътища на разнообразни гадини и питони. Накрая тези яйца излизат от белите дробове и попадат в околната среда през устата или храносмилателния тракт на змията. Там те биват поети от гризач или различен малък бозайник, който змията евентуално ще изяде; в тези гостоприемници те нормално се развиват в ларви, преди да бъдат погълнати от змията, като по този метод приключва виталният цикъл на паразита.

Хората могат да се заразяват с A. grandis по нехайство , като ядат или пият храна или вода, инфектирани с яйцата на този тип, или като имат непосредствен контакт със инфектирани змии, пишат създателите на отчета за случая. Понякога хората са изложени на въздействието на паразитите посредством консумация на незадоволително сготвено месо от инфектирани змии.

В този случай обаче дамата е декларирала, че в никакъв случай не е яла и не е работила със змии.

" Тя обаче е привикнала да яде крокодилско месо " , пишат лекарите.

" Никога не е съобщавано за случай на очна зараза с Armillifer при лица, които ядат крокодилско месо, само че крокодилите могат да бъдат инфектирани с пентастомиди. "

Следователно има възможност инфекцията да се е случила, когато дамата е яла крокодилско месо, съдържащо яйца на паразити.

" Това месо може да е било инфектирано и посредством инфектирано змийско месо на пазарна сергия " , прибавят лекарите.

В редките случаи, когато попаднат в хора, паразитите най-често нахлуват във вътрешните органи и тъканите към тях. Тези инфекции постоянно не провокират никакви признаци и заради това може да бъдат подценени; те постоянно се виждат, когато човек е подложен на интервенция за нещо друго. В обособени случаи обаче тези инфекции могат да доведат до перфорация на органите, рискови имунни реакции и гибел.

Очните инфекции са рядко срещана демонстрация на болестта, само че те се откриват по-лесно, защото могат да провокират признаци на зачервяване, болежка и промени в зрението.

Лечението на инфекцията включва хирургично премахване на паразитите. Ако лекарите просто убият ларвите с антипаразитни медикаменти, труповете на личинките могат да провокират рисков имунен отговор в организма , пишат създателите на отчета.

Обикновено хората се диагностицират посредством образно проучване на тъканите им и на самите паразити.

Начините за предотвратяване от инфекцията включват съблюдаване на хигиенични ограничения, като носене на ръкавици и миене на ръцете при контакт с влечуги, както и отбягване на потреблението на незадоволително сготвено месо от влечуги.

Лекарите споделят, че практикуващите лекари би трябвало да бъдат нащрек за други случаи.

" Офталмолозите би трябвало да обмислят диагнозата при пациенти, идващи от ендемични страни ", където е известно, че се среща това рядко заболяване, пишат лекарите.

" По-високата осведоменост за това рядко, само че от време на време мощно симптоматично заболяване наподобява оправдана ".

Тази публикация е единствено с осведомителна цел и няма за цел да предлага медицински препоръки.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР