Според лекари при сърдечен арест първите минути са най-важниМежду 4200

...
Според лекари при сърдечен арест първите минути са най-важниМежду 4200
Коментари Харесай

Над 4000 българи годишно умират от инфаркт

Според лекари при сърдечен арест първите минути са най-важни

Между 4200 и 4500 души годишно в България умират в резултат на сърдечен арест (внезапно прекъсване на сърцето). Смъртността е доста огромна и в Европа. На 16 октомври означаваме Световния ден за рестартиране на сърцето за повишение на информираността на обществото за сърдечния арест, оповестяват от.

" В актуалния свят неочакваният сърдечен арест е най-масовата причина за преждевременна гибел. Над 2/3 от хората умират от сърдечно-съдови болести и неочакван сърдечен арест. Той се случва ненадейно, За страдание, доста постоянно първият признак е гибелта. Случва се и на изцяло здрави хора, повода от време на време се открива по-късно. Изключително значимо е да се реагира до третата минута, защото шансът да спасите човек със сърдечен арест е сред 50 и 70% ", заяви Александър Манушев от Фондация " Първите три минути ".

Кардиологът и член на управителния съвет на Националния съвет по кардиопулмонална ресусцитация (оказване на първа помощ) д-р Алдин Али поясни, че в случай че човек изпадне в безсъзнание, първото, което би трябвало да бъде тествано, е неговият пулс. По думите му неналичието на подобен е индикация за ритъмно нарушаване.

" Хората не би трябвало да се опасяват да оказват помощ, защото най-лошото към този момент се е случило - пациентът е умрял. Ако не извършите нещо, това ще се трансформира в един невъзвръщаем развой ", разяснява той.

Манушев разясни, че автоматизираните дефибрилатори разрешават на всеки човек да се намеси в инцидента още в първите минути. Той даде образец с това, че даже и в най-развитите страни незабавните екипи реагират от 5 до 8 минути, а първата дефибрилация нормално е към 10-ата минута, когато има доста дребен късмет да бъде избавен човек.

" Уредът прави разбор на сърдечния темп и ще назначи електрошок само в случай че е нужен. Човек не може да навреди ", безапелационен бе той.

Д-р Али акцентира, че " законодателството в България е много изостанало, имайки поради, че жителите подлежат на наказателна отговорност, в случай че окажат помощ на потърпевши, без да са медицински лица ".

" Има наболяла потребност законите да бъдат обновени съгласно новите механически благоприятни условия. Една от тях е автоматизираният дефибрилатор, който е основан точно за хора, които не са от здравната сфера ", установи медикът.

Манушев заключи, че огромна част от дефибрилаторите у нас са в корпоративния бранш.  " Обществените дефибрилатори са доста малко - десетки, но там също се върви в вярната посока. На някои от най-натоварените метростанции към този момент има такива ", заключи той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР