Според легендата след Възкресението на Христос Мария Магдалена отива при

...
Според легендата след Възкресението на Христос Мария Магдалена отива при
Коментари Харесай

Сложете маргарин в боята, за да направите мраморни яйца

Според легендата след Възкресението на Христос Мария Магдалена отива при римския император с думите “Христос Воскресе!”.

По това време е невероятно да отидеш при човек от подобен най-голям сан с празни ръце, по тази причина тя му носи яйце. Невярващият държател Тиберий дава отговор, че в случай че това е самата истина, то яйцето в ръцете на Мария Магдалена би трябвало да стане алено, написа Веднага след тези думи яйцето се оцветява в алено. Това е началото на традицията да се боядисват яйца, а първото наложително би трябвало да е алено - цвета на кръвта на Исус.

Когато имаме посетители на Великден, би трябвало да му се подари алено яйце, с цел да може благосъстоянието в никакъв случай да не напуща дома. Първото алено яйце се слага под иконостаса, както и в сандъка с моминския чеиз или се заравяло в средата на равнищата, с цел да пази от градушка.

Всички цветове имат своето значение. Жълтото и оранжевото се свързва с благосъстоянието, зеленото - с триумфите, синьото е знак на вярата и добрината. Не би трябвало да се употребява черна багра, тъй като това е цветът на скръбта и тъгата.

Боядисаните яйца се ядат до Спасовден, т.е. 40 дни след Великден.

Маргарин за повече искра

Една по-малко известна техника е да употребявате маргарин, с цел да станат цветовете на яйцата ви по-ярки и изразителни. С маргариняйцата ви ще станат неповторимо красиви и ще придобият мраморен резултат. Заради мазнината на маргарина, на някои места яйцето остава небоядисано и по този начин се получава този резултат. Както се споделя “мазнината и водата не се сливат”, вследствие на което яйцата стават по този начин “преливащи”.

Това може да стане, откакто боята е изсъхнала. Ако боята е към момента мокра, може да се появят неприятни петна. Техниката с маргарин е лесна, не изисква доста време и специфични умения.

Имате потребност от:

* яйца

* багра за яйца

* гореща вода

* маргарин

Техника:

Сварете яйцата. Оставете ги най-малко половин час, с цел да изстинат добре. Разтворете боите съгласно напътствията на опаковката в обособени купички. Добавете 1-2 лъжици бял оцет във всяка купичка с багра. Сложете гореща вода, а не студена. Разтопете маргарина, до момента в който боята се разтваря. Поставете 1-2 супени лъжици разтопен маргарин. Използвайте щипки или лъжица и топнете бързо едно яйце три пъти, преди напълно да го оставите потопено в купичката за най-вече 3 минути.

Отстранете яйцето, избършете разтопения маргарин с кухненска хартия. Ще се изненадате от невероятния мраморен резултат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР