Според Конституцията частни собствености могат да бъдат отчуждавани само ако

...
Според Конституцията частни собствености могат да бъдат отчуждавани само ако
Коментари Харесай

Проф. д-р Иван Тодоров: Основателно ли е президентското вето върху промените в Закона за държавната собственост


Според Конституцията частни собствености могат да бъдат отчуждавани единствено в случай че няма по какъв начин потребностите да бъдат задоволени по различен метод и против авансово и заслужено обезщетение. Това изясни в изявление за Bloombergtv.bg проф. доктор Иван Тодоров, ръководещ съучастник на „ Георгиев, Тодоров и Ко “ мотив на ветото на президента върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност.

Кабинетът предложи и Народното събрание гласоподава Закон за промени на Закона за държавната благосъстоятелност с аргумента, че отчуждителните процедури се извършват доста постепенно и това забавя капиталовия развой. Президентът Радев обаче е обезпокоен, че по този начин частната благосъстоятелност не предстои на задоволителна отбрана.

„ Досега наредбата беше, че отчуждителните заповеди подлежат на авансово осъществяване за национални обекти, като в закона е пояснено кои са те. Сега се прибавя това да са обекти и от национално значение. Не е казано обаче кои са те, това би трябвало да се дефинира от Министерски съвет и Народното събрание “, разяснява проф. Тодоров.

Той изясни, че измененията не засягат вложители от ранга на немския производител на коли Volkswagen да вземем за пример, за чиято инвестиция страната ни се конкурира.

„ Никой задграничен вложител няма да се насочи към място, което занапред ще се отчуждава. За сходни решения към този момент има избрани местоположения и построена инфраструктура “.

Тодоров разяснява и част от съответните текстове на промените в закона, част от които плануват Конституционния съд да има опция да дефинира парична гаранция в размер на 1/3 от импортираното обезщетение за пропуснати изгоди, което се дължи от вложителя.

„ Това е един от главните проблеми... Досега се изискваше гаранциите да бъдат в цялостен размер, нямаше ограничавания... Така се нарушава наредбата на Конституцията да има авансово и заслужено обезщетение “.

Според него страната може да позволи казуса си като форсира производството по отчуждаването до 10 пъти.

„ Второто нещо е да се плануват доста къси периоди за привършване на производството, в това число и през летните ваканции, когато Конституционният съд стопира работа “.

Цялото изявление можете да видите на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-05-28/osnovatelno-li-e-prezidentskoto-veto-varhu-promenite-v-zakona-za-darzhavnata-sobstvenost

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР