Според КНСБ публикуваният законопроект за промени на Кодекса за социално

...
Според КНСБ публикуваният законопроект за промени на Кодекса за социално
Коментари Харесай

КНСБ с позиция за втория стълб на пенсионното осигуряване

Според КНСБ оповестеният законопроект за промени на Кодекса за обществено обезпечаване, обвързван с етапа за погашение на вторите пенсии, съвсем не се разграничава от направения подобен през 2019 година Ето за какво оценката за неговите позитивни и негативни постановки, доказана с решение на управителния орган на синдиката (октомври 2019 г.), остава годна, декларират от КНСБ в мнение по тематиката.

Редът за съдействие и съвещания с национално представителните обществени сътрудници при решаването на такива значими въпроси за правата на работещите е законово избран и КНСБ държи той да се следва прецизно, декларират от синдиката.

Като позитивно решение в плана КНСБ възприема гаранцията, че в случай че в партидите на обезпечените, насъбраният капитал по някакви аргументи (лош финансов пазар, рецесии и пр.) е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили посредством Национална агенция за приходите, то пенсионното сдружение за своя сметка ще добави сумата до равнището на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки обезпечен. Това е режисура по искане и предложение от КНСБ, което намира отражение и в този план, допълват от синдиката.

Положителен е и стремежът да се предлага пожизнена пенсия (макар и не доведен до край), какъвто е и замисълът на основаване на втория пенсионен дирек, се показва в позицията. КНСБ утвърждава и основаването на профилиран Фонд за погашение на пожизнени пенсии, като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория дирек до живот, каквато и да е възрастта на доживяване на хората. Задължението ръководещите сдружения, с изключение на Фонд за изплащането, да образуват и запас за гаранция на изплащането на пожизнени пенсии също се прави оценка като позитивно от синдиката.



Синдикатът утвърждава и задължението пожизнените пенсии да се актуализират според от осъществената рентабилност от вложението на средствата на Фонда за погашение на пожизнените пенсии. Актуализацията ще се прави най-малко един път годишно, напомнят от КНСБ.

КНСБ утвърждава и въвеждането (примерът на солидарната система) на преизчисляване на спомагателната пожизнена пенсия в случаите, когато лицата след приемането на тази спомагателна пенсия продължат да реализират трудова активност и да се обезпечават. Като незадоволителна режисура на проектозакона КНСБ дефинира запазването на разрива сред момента на придобиване права по първия и по втория дирек - законопроектът резервира обвързката на правото от втория дирек само с навършването на възраст. "Но правото на пенсия от първия дирек е обвързвано и с възраст, и със стаж. Нонсенс е да не си придобил главната си пенсия, а да получаваш спомагателна (тя какво в действителност допълва) ", декларират от КНСБ.

Според синдиката още по-задълбочено става разминаването сред правата от двата стълба с въвеждането на опция да се получава спомагателната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране при изискване, че насъбраните в партидата средства ще разрешат разпределяне на спомагателна пенсия не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния дирек. Логиката е странна, допълват от синдиката. За КНСБ вторият дирек следва да предлага във всички случаи пожизнена спомагателна пенсия, като в малко - ясно и изрично избрани и обосновани изключения, може да се предлага еднократно погашение на средствата.

КНСБ продължава да смята, че наложителното обезпечаване допуска идентични условия за всички обезпечени на входа и на изхода на втория пенсионен дирек, допълват от синдиката. Остават запасите на синдиката по повод множеството артикули, които да се избират от обезпечените - разнообразни типове разсрочени заплащания, пожизнена пенсия с права на наследниците (по принцип пожизнените пенсии от финансов вид не допускат приемственост, а този риск се носи от солидарната пенсионна система). Няма здрава логичност и в обвързването на правото на еднократно евакуиране на насъбраните средства, обвързано с размера на минималната пенсия в първия дирек, допълват от КНСБ.

В оповестения законопроект се предлага стъпаловидно повишаване на периода за прекачване на партидите преди навършване на възрастта за пенсиониране - като от 2022 година до края на 2025 година да бъде 1 година и да стигне до 5 години преди тази възраст в 2038 г, напомнят от синдикалната организация. В мнението се отбелязва, че се допуска, че в същото време хората ще придобият повече заинтригуваност и знания за правата си във втория дирек, с цел да създадат осведомен избор дали да се лишават от права във втория дирек и да употребяват такива единствено в първия.

"Към момента има известна логичност за такава смяна, доколкото законопроектът съхранява разкъсването на връзката на правата от двата стълба. Вярното решение съгласно КНСБ е тази връзка да се възвърне и правото на избор на лицата да е все още на придобиване на правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст в солидарната система ", се показва в мнението на синдиката.

КНСБ упорства обществените сътрудници да получат по съответния ред опция да изразят мнения и да създадат свои оферти преди този план да поеме към Народното събрание и чака това да стане в най-скоро време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР