Според китайските държавни медии Китайската народна освободителна армия се мобилизира

...
Според китайските държавни медии Китайската народна освободителна армия се мобилизира
Коментари Харесай

The National Interest: Това означава война: Подпечата ли Пелоси съдбата на Тайван?

Според китайските държавни медии Китайската национална освободителна войска се активизира за война в подготовка за евентуална превантивна офанзива против Тайван в отговор на визитата на Пелоси, написа американският някогашен боен и специалист по сигурността Дейвид Т. Пайн.

От основаването на Китайската национална република (КНР) преди повече от седемдесет години, обединяването на Китай с Тайван е неговата първостепенна външнополитическа цел. Китайският президент Си Дзинпин направи многократни изказвания, че търпението на Китай Тайван да одобри предлагането му за спокойно обединяване е на привършване. През последните две десетилетия Китай усили доста своите качества за амфибийно нахлуване.

Междувременно честотата и мащабът на нахлуванията на китайски изтребители и бомбардировачи в зоната за идентификация на противовъздушната защита на Тайван (ADIZ) през миналата година са невиждани, с повече от 1400 нахлувания, съпроводени от огромни учения на Военноморски сили на Народната освободителна войска (НОАК) край крайбрежията на Тайван, откогато Джо Байдън стана президент.

Миналия месец Пекин предприе невижданата стъпка да претендира за цялостен суверенитет над Тайванския проток и предизвести Съединените щати против всевъзможни опити да го заобиколят с военни кораби без тяхно позволение.

Администрацията на Байдън изрази угриженост, че Китай ще предприеме военни дейности против Тайван в границите на идващите осемнадесет месеца, в това число обсада на задгранични кораби, които влизат и излизат от Тайванския проток.

В отговор на възходящата опасност администрацията на Байдън изпрати бойна авионосна ударна група (АУГ), водена от USS " Роналд Рейгън ", с цел да заеме позиция източно от Тайван в опит да възпре такава китайска експанзия.

Сега има индикации, че Пекин може да употребява визитата на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван като комфортен предлог за завършване на подготовката за от дълго време планувана въздушна и морска обсада на Тайван под претекст за „ разстройване на нейния скрит план за поддръжка на отцепването на Тайван и разделянето на Китай. ”

На фона на възходящото напрежение към плануваното й посещаване Байдън и Си свикаха незабавна видеоконференция на 27 юли, по време на която Си предизвести Байдън да не се намесва Съединени американски щати в проектите на Китай за обединяване с Тайван.

„ Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него “, сподели Си.

„ Надяваме се, че Съединени американски щати ще имат ясно око за това ", добави той.

От страна на Пекин се добави изказването, че КНР би трябвало да бъде „ готова за най-лошия сюжет, изключително военна подготовка “, за евентуален спор със Съединените щати.

Китайската държавна медия Global Times заяви, че нейните военни се активизират за война в подготовка за евентуална превантивна офанзива против Тайван в отговор на визитата на Пелоси. Освен това той предизвести Съединените щати против боен отговор, заявявайки, че това ще докара до „ тежък боен спор “.

Добавя се, че Тайван ще бъде мястото, където Съединените щати най-сетне ще покажат своето „ същинско лице на книжен тигър “ и че Китай не се опасява от ескалация, в случай че Вашингтон реши да предприеме военни дейности против Тайван.

Неслучайно Китай стартира да организира огромни наземни и военноморски учения с бойна пукотевица в Тайванския пролив на 30 юли, същия ден, в който Пелоси отпътува за обиколката си в Азия. След идването на Пелоси през вчерашния ден, Китай разгласи, че Народната освободителна войска (НОАК) ще организира въздушни и военноморски учения с „ живи стрелби “ към Тайван и ще нахлуе в териториалните води на острова от 4 до 7 август, поставяйки НОАК в позиция да стартира обсада, откакто извършения приключват.

През последните няколко години предвиждах, че китайската експанзия против Тайван евентуално ще се случи някъде сред 2021 и 2025 година Оттогава съотношението на силите продължава да се трансформира в интерес на Пекин, като Китай в този момент има най-голямата войска, най-големия флот, и най-голямата брегова защита с най-голямата стопанска система в света и индустриална промишлена база съвсем два пъти по-голяма от тази на Съединените щати.

Китай също по този начин разполага с хиперзвукови ракети DF-17, противокорабни балистични ракети DF-21 и DF-26B и извънредно мощни електромагнитни импулсни (EMP) оръжия, които биха могли да извадят от строя цели бойни групи самолетоносачи на Съединени американски щати или даже да извадят от строя цялата електрическа мрежа на Съединените щати и техните съдружници.

Въпреки че доста анализатори настояват, че продължаващата инвазия на Русия в Украйна, която продължава повече от пет месеца до момента, е предиздвикала Китай да отсрочи проектите си за навлизане в Тайван, истината евентуално е тъкмо обратната; Специалната интервенция на Русия в Украйна в действителност служи за увеличение на тласъка за Китай да стартира военни дейности против Тайван, с цел да се възползва от настоящата военна угриженост на Съединени американски щати в Европа.

Миналата седмица сенатор Крис Куунс (демократ от Делауеър) съобщи, че китайските водачи може да са научили от руско-украинската война, че би трябвало да „ тръгнат рано и да станат мощни “, преди Тайван да успее да укрепи защитата си, добавяйки, че „ ние може да ще се насочим към по-ранна борба - по-скоро прилепяне, в сравнение с навлизане - в сравнение с предполагахме. "

Си евентуално възнамерява проява на мощ, която евентуално включва обединяване с Тайван преди двадесетия конгрес на комунистическата партия през ноември. Подобно историческо достижение би му помогнало да си обезпечи невиждан трети мандат като президент на Китай.

Според неотдавна изминал видеозапис на военното управление на НОАК от взаимна гражданско-военна среща, който наподобява е същински, Китай активизира своята стопанска система и войска за война.

Тази строго секретна среща за готовност на войната се състоя на 14 май и разиска нуждата от превръщане на 365 10 000-тонни кораба Roll-on Roll-off (RoRo) за транспортиране на танкове и транспортни средства за ролята на амфибийно нахлуване и набиране на десетки хиляди спомагателни бойци от края на юни, което допуска, че Китай може да обмисля огромна експанзия по-късно тази година.

Китайските водачи също по този начин разискаха нуждата от отбрана на предното разполагане на китайските нуклеарни ракети и от осъществяване на задачи на флота и бреговата защита „ отвън първата островна верига “, формирана от Японските острови, Тайван и Филипините. Това допуска, че офанзивните проекти на Китай може да са доста по-широки от елементарното обезпечаване на капитулацията на Тайван.

На 23 май, ден откакто този китайски боен видеоклип стана вирусен, Байдън беше запитан дали Съединените щати ще защитят Тайван военно против китайската експанзия. Той отговори, като съобщи: „ Това е задължението, който поехме “.

Въпреки това, като се има поради благоразумният отвод на Байдън да изпрати американски войски да се бият с Русия в Украйна, наподобява доста малко евентуално Байдън да подреди на американските военни сили да пазят Тайван от китайска военна експанзия, изключително в случай че това не включва фактически китайско навлизане в островната страна.

Според годишния отчет на Министерството на защитата за 2021 година по отношение на китайската военна опасност, Китай може да опита въздушна и морска обсада на Тайван, с цел да принуди капитулацията му, евентуално съпроводена от завладяването на офшорните острови на Тайван и евентуални ракетни удари по основни тайвански военни цели, като да вземем за пример противокорабни и ракетни площадки за земя-въздух.

Всеки опит на Съединени американски щати да пробие китайската обсада евентуално ще докара до пукотевица на Китай по кораби и самолети на Съединени американски щати, което ще докара до експлоадирането на Трета международна война в Тихия океан.

Китай би твърдял, че не блокира Тайван, а по-скоро постанова карантина върху личната си суверенна територия, което не се смята за акт на война съгласно интернационалното право, което в допълнение понижава възможностите за пряк боен отговор на Съединени американски щати.

Както се отбелязва в отчета, сходна китайска въздушна и морска обсада евентуално ще бъде предшествана от солидни хакерски атаки против тайванската сериозна инфраструктура, в това число опит за блокиране или дезактивиране на техните информационни системи, с цел да се отреже достъпът им до външния свят.

Китайските водачи може да отрекат отговорността за широкоразпространените сривове в зареждането, интернет и връзките в Тайван, евентуално обвинявайки недържавни хакери.

Скорошна поредност от сходни повреди в Тайван може би е била тест за тази планувана китайска кибернетична атака, като се има поради, че тъкмо като личната електрическа мрежа на Америка, електрическата мрежа на Тайван употребява десетки огромни китайски трансформатори, които евентуално имат задни порти, които разрешават на КНР да ги изключи или да даде подправени показания, които могат да причинят толкоз необятно публикувани спирания на зареждането, без да могат да открият непознати разстройства.

Подобна хакерска атака може да извади от строя тайванската система за командване, надзор и връзки (C3) и да деактивира GPS спътниците, правейки я неспособна да координира своите отбрани.

Освен това Китай може да спре своите газови помпи, причинявайки бързо привършване на горивото на военните транспортни средства, самолети и военни кораби дружно с колите, камионите и влаковете, което сковава системата за систематизиране на храни в Тайван.

Това също ще деактивира течащата вода и системите за филтриране на вода в Тайван, като в същото време ще отстрани неговите незабавни медицински, противопожарни и правоприлагащи служби, което ще докара до нарушение на закона и реда. Това може да накара Тайван да капитулира пред Китай в границите на няколко седмици.

Въпреки това има индикации, че Китай може да се готви да приложи тактиката си за обсада против Тайван доста по-рано, до момента в който окупира разнообразни островни групи към Тайван, в това число тихоокеанските острови надалеч на югоизток.

Експертът по национална сигурност Джефри Р. Найкуист предизвестява за възходящата опасност от китайско-руския боен съюз повече от две десетилетия. Найкуист неотдавна интервюира китайски боен специалист, обвързван с Lude Media, която популяризира изтеклото видео. Тяхната най-нова информация удостоверява, че китайският проект евентуално е да се стартира обсада, вместо да нахлуят в Тайван при започване на август.

След това Китай ще нахлуе в редица острови към Тайван дружно с значително незащитени и най-вече рядко обитаеми островни народи в първата и втората островна верига.

Потенциалните китайски цели за военна окупация включват японските острови Сенкаку, Микронезия, Фиджи, Кирибати, Маршаловите острови, Соломоновите острови, Науру, Палау, Тонга, Тувалу, Вануату, Източен Тимор, архипелага Бисмарк, Параселските острови, островите Спратли, и Бруней.

Според интервюирания китайски боен специалист Найквист, в случай че Съединените щати реагират с директна военна мощ на китайската експанзия, тогава Китай би инициирал стандартни или даже нуклеарни удари по американските военни бази в Япония, Южна Корея, Северните Мариански острови и Гуам). Ако Съединени американски щати отговорят, като нападат континентален Китай, Пекин ще отвърне с първи нуклеарен удар против родината на Съединени американски щати.

Въпреки че е малко евентуално Китай да нападна превантивно американските военни бази в района, като се изключи директната военна интервенция на Съединени американски щати, Байдън евентуално ще отговори на китайска обсада на Тайван, като изпрати останалата част от Седми американски флот в Западния Тих океан наоколо до китайския флот и амфибийни сили в проява на мощ, сходна на Кубинската ракетна рецесия от 1962 година

Въпреки това, Китай прекара десетилетия в подготовка за евентуален конфликт със Съединените щати за Тайван, като построи най-голямата в света мощ с балистични ракети, способна да носи нуклеарни ракети, и разположи огромна част от този боеприпас по крайбрежието си.

Съответно, главната разлика с това опълчване на нуклеарна суперсила е, че няма да са Съединените щати тези с преобладаващо нуклеарно и морско предимство на театъра, а Китай. Това доста би нараснало възможностите сходно опълчване да не приключи удобно за Съединените щати.

От всички налични благоприятни условия на Китай да си върне контрола над Тайван и близките острови, плануваната му тактика за обсада ще бъде тази с минимум риск. Според неотдавнашните записки на някогашния консултант по националната сигурност Джон Болтън, по време на среща в Белия дом президентът Доналд Тръмп е декларирал, че Тайван всъщност е незащитен заради обстоятелството, че е единствено на осемдесет и една благи от КНР, само че на 8000 благи от Съединените щати.

Освен това, като се има поради главният интерес на националната сигурност на Съединени американски щати за попречване на нуклеарна война с КНР, рисковете от американска военна интервенция във връзка с евентуална китайска нуклеарна ескалация може доста добре да надделеят над националния интерес на Съединени американски щати да се опита да отбрани Тайван против китайската експанзия.

Ако Тайван се убеди, че Съединените щати няма да пробият китайската въздушна и морска обсада, с цел да го снабдят още веднъж с филантропична помощ, е евентуално бързо да се спогодят с Пекин в сделка за обединяване, за което Съединените щати биха помогнали да посредничат.

Такова съглашение може да бъде изковано въз основата на модела „ една държава-две системи “, който Дън Сяопин предложи през 1979 година, предотвратявайки евентуален нуклеарен холокост. И макар поглъщането от страна на китайците на модерната промишленост за произвеждане на полупроводници в Тайван, Съединените щати евентуално биха могли да живеят в свят, в който Тайван е част от Китай, стига цялата им система на индо-тихоокеански боен съюз да остане непокътната.

Превод: СМ

* Дейвид Т. Пайн, есквайр. е някогашен военнослужещ в армията на Съединени американски щати и щабен офицер от Генщаба с магистърска степен по проучвания на националната сигурност от Джорджтаунския университет. В момента той служи като заместник-директор на националните интервенции за EMP Task Force за национална и вътрешна сигурност и е помощник на новата книга на доктор Питър Прай Blackout Warfare. Той също по този начин служи като хазаин на радиошоуто Defend America на KTALK AM 1640. Може да се свържете с него на [email protected]

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР