Според каноните на астрологията, всяка слънчева система във Вселената е

...
Според каноните на астрологията, всяка слънчева система във Вселената е
Коментари Харесай

♥ Слънчевата система като университет или как да възпитаваме децата си до 14 години

„ Според каноните на астрологията, всяка слънчева система във Вселената е като „ университет “ – място, където душите получават висше обучение. “ Това споделя британската езотерична авторка Бъредин Джоселин в своята прелюбопитна книга „ Граждани на Космоса “ (изд. Жануа 98). В нея тя разкрива по какъв начин всички ние сме свързани с планетите и звездите, и по какъв начин това се демонстрира през целия ни житейски път. 

♥ Ние сме освен това – или по какъв начин да възпитаваме децата си до 14 години

Преди да бъде основана Вселената, нашите души постоянно са съществували като част от Божественото в още по-високи измерения. На умишлено (физическо) равнище телата ни са като дребно копие на Слънчевата система. Сърцата ни действат като Слънцето - център на нашата физиологична система. Други органи на нашето тяло също имат своите планетарни сходства. Планетите имат астрологични трептения върху тялото ни, като по този метод въздействат върху нашата персона и типологията на нашата душа. На подсъзнателно (душевно) равнище Слънчевата система е нашето галактическо тяло.

Житейският ни опит включва повече от един земен живот. Включва мъдростта и силата на цялата ни Слънчева система. Според каноните на астрологията всяка слънчева система във Вселената е като „ университет “ - място, където душите получават висше обучение. Слънчевата ни система се състои от девет планети и всяка планета съставлява физическото пространство на съответна област от отвъдноземния живот или измерението на другия свят. Нашата Вселена е единствено част от доста области на живота след гибелта. Животът от зачатие до гибел е едно само, едно цяло, въпреки да се разгъва на степени, които доста се разграничават една от друга. В развиването на живота напредваме през разширяващите сфери на Луната, Меркурий, Венера, Слънцето, Марс, Юпитер и Сатурн в ритмична поредност от седемгодишни цикли.

♥ Лунният цикъл – 0-7 години – от раждане до промяна на зъбите

Най-близката сфера до земята е нейният спътник, Луната. Така че първата степен на земния живот, седемте години от раждането до смяната на зъбите, са под въздействие на Луната.

Всеки от седемгодишните интервали може да бъде подразделен, като се дефинира от една година за всяка планета в същия ред, какъвто е редът на седемгодишните цикли. Лунният цикъл е първият от седемгодишните цикли на разгъването на живота. Той е обвързван с развиването на физическото тяло.

През този интервал се развиват уменията за вървене, говорене и мислене. За първи път човешкото създание се сблъсква със своя Аз. В този интервал е значимо родителите да поставят верни грижи за развиването на детето, с цел да не нарушават неговото разгръщане към живота. Ако ние осъзнаваме, че бебето е духовно създание, новодошло от духовните небеса, тогава нашето отношение към детето ще бъде обвързвано с огромно уважение, ние ще осъзнаваме, че сме в наличието на нещо свято. Процесът на въплътяване на едно душевно-духовно създание от духовните светове и приспособяването му към живота на земята е доста комплициран и сложен, изключително в нашия актуален материален век. Душата и духът участват през цялото време, само че преди да могат да работят в земния живот, техният инструмент, тялото, би трябвало последователно да бъде квалифициран. Малкото дете цялото е осезателен орган. Наблюдавали ли сте по какъв начин реагира? Вместо единствено да се усмихне в отговор на някой общителен жест, какво прави то? Обикновено цялото потреперва до върха на пръстите на краката си, тъй като цялото му тяло работи като осезателен орган и откликва на всяко усещане. Но то не имитира единствено жестове. Бебето поема всяка мисъл и възприятие от заобикалящата конюнктура. Така майката не може да скрие никакво прочувствено напрежение от детето си. Целият му организъм е като гъба. Всички вътрешни усеща, мисли и морални импулси то ги поема от заобикалящата конюнктура. Те са оформяща мощ и се отразяват в целия организъм на детето, обуславяйки неговата умствена и васкуларна система и другите системи за през целия му живот. Изразяването на обич и яд в наличието на дете влияе на кръвообращението, като положителните или неприятните резултати надлежно траят през целия живот. На децата би трябвало да им се разреши да бъдат деца, тъй че по-късно да могат да изживеят един здравословен и благополучен живот на възрастни.

♥ Меркуриев цикъл – 7-14 години – от промяната на зъбите до пубертета

По време на втория седемгодишен цикъл се развива етерното тяло, функционалностите му от най-вече физически минават в душевни. Този интервал обгръща значимите събития от промяната на млечните с непрекъснати зъби до навлизането в пубертета. До това време освен първите зъби са паднали, само че и веществото на целия организъм е сменено, факт, признаван и от науката. Дали наследственият модел ще бъде удължен, или изменен, зависи от фактори в заобикалящата конюнктура и на първо място от слабостта или силата на въплъщаващия се Аз. На този стадий от живота е значимо детето да има почитание към авторитетната персона, от която се управлява.

Меркуриев цикъл съдържа в себе си други 7 подразделения.

Луната, 7-8 години –  В първата подгодина, ръководена от Луната, приказките за феи са доста обичани от децата и разкриват света подобен, какъвто те го обичат – магически.

Меркурий, 8-9 години –  Могат да бъдат прибавени басни и митове. И защото детето към момента не разграничава нещата сред живото и безжизненото, допустимо е растения, животни, а даже и камъни - да приказват и да демонстрират човешки качества. Чрез мислени картини се изобразяват по-висши истини и  детето схваща вътрешната действителност по метод, който оживява и хармонизира душата му, и назад – интелектуалните понятия изсушават душата. Разкази, които показват поляризация са също благотворни. Меркурий се оправя изкусно с двойнственостите, с противоположностите – наслада и тъга, наслаждение и болежка, положително и неприятно, красиво и грозно.

Венера, 9-10 години – Тази подгодина идва, когато детето стартира да изгубва своето възприятие на единение със света. Това е подобаващото време да се употребяват разкази от Стария завет, описващи пътя на индивида от Рая до земята. Начин за тласкане на общественото схващане на детето е писането на писма.

Слънце, 10 години (9 1/3 – 11 2/3) – Излизането от подгодините на вътрешните планети, Луна, Меркурий и Венера, и влизането в Слънчевия интервал може да се съпостави с излизането от някакво застъпничество. Детето усеща все по-увеличаващата се самостоятелност и оттегляне от външния свят, с който преди то е било инстинктивно обвързвано. И към този момент то има потребност от направление и умно водачество, с цел да се сплоти умишлено с външната природа и с природата на индивида по подобаващ, нравствен метод.

Марс, 11-12 години, изключително покрай 12 – Марс, като първа от външните планети, носи смяна във действието на мускулатурата. Мускулите последователно от ден на ден се свързват с костната система и служат за подвижността на скелета. Детето е по-цялостно върху земното поле. Едва сред 11 и 12 години децата са подготвени да вършат разлика сред живото и безжизненото и да бъдат осведомени със законите за причина и разследване. Подходящи за тази възраст са римската история и геометрията. Необходимо е приготовление за нереално мислене.

Юпитер, от 12 до 13 години –  Тази планета развива логичен и интелектуален метод. Тук е уместно да се прибави и астрономия като предмет за основен урок. Тя уголемява възприятието за пространството до международното пространство и галактическото отношение.

Сатурн, 13-14 години – Сатурн ръководи скелета, отсам физиологията на скелета е вярно да се вкара. Да има разграничаване сред сферичните кости, разкриващи космични сили, и удължените кости, в които земните сили са по-деятелни. Чрез сравняването на галактическите сили над земните у индивида и противоположното у животните, се показва картина за превъзходството на индивида. Със започването на пубертета влизането на астралното тяло доближава до детеродните органи и се развиват мощни вътрешни стремежи.

Ритмичната система играе най-голяма роля през Меркуриевия цикъл, 7-14 години, и е доста обвързвана със здравето.

Из „ Граждани на Космоса “, Бъредин Джоселин, изд. „ Жануа 98 “
Източник:
Изображение: Summer Fantasy by Edward Robert Hughes, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР