Според изявленията и изображенията, споделени от НАСА, нейният експериментален самолет

...
Според изявленията и изображенията, споделени от НАСА, нейният експериментален самолет
Коментари Харесай

„Синът на Конкорд“ – X-59 на НАСА се подготвя за първи изпитателен полет

Според изказванията и изображенията, споделени от НАСА, нейният пробен аероплан X-59 може да извърши тестови полети по-късно тази година

Емил Василев преди 19 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 21:40 | 06.07.2023

В 14:15 ч. в събота 99% от популацията на Земята ще има нещо общо

IT НовиниДаниел Маринов - 22:28 | 06.07.2023

Човешка неточност в програмирането е причина за огромен банков срив засегнал банкомати, онлайн и мобилно банкиране

IT НовиниЕмил Василев - 16:15 | 05.07.2023

Квантовият компютър на Гугъл изпреварва суперкомпютрите с „ 47 години “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Наричан „ синът на Конкорд “, пробният X-59 на НАСА е съвсем подготвен за първите си тестови полети, които ще бъдат осъществени по-късно тази година. Наричан по-рано X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST), самолетът може да сложи началото на нова епоха на свръхзвуковия всеобщ превоз.

Тази вест идва, откакто НАСА показа няколко фотоси, на които се вижда по какъв начин Х-59 се намира на „ летателната линия “ (пространството сред хангара и пистата) в Lockheed Martin Skunk Works в Палмдейл, Калифорния.

X-59 може да лети със скорост 1,42 Mach или 1739 км/ч

Проектът X-59 е стартиран през 2016 година, с цел да даде опция за полет на височина 16 765 метра и скорост на придвижване от 1,42 Мах, или 1739 км/ч – съвсем 2 пъти по-висока от скоростта при общоприет пътнически аероплан. Такива високи скорости ще понижат доста продължителността на полетите сред дестинациите. Нещо повече, самолетът може да прави всичко това, като издава единствено звуци, мощни „ като при затваряне на врата на автомобил “.

Към днешна дата най-бързият полет на Конкорд сред Ню Йорк и Лондон е лишил единствено 2 часа и 53 минути, което е по-малко от половината време, належащо на дозвуков пътнически аероплан. Това е удивително, защото свръхзвуковият полет от Ню Йорк до Лос Анджелис, който понастоящем лишава към 5 часа и 30 минути, може да бъде понижен до към 2 часа и 30 минути или даже по-малко. Въпреки това, комбинация от шумово замърсяване, експлоатационни разноски и шумни произшествия в последна сметка погубиха този необикновен аероплан.

X-59 тества технология, която има за цел да потисне мощния тон, наподобяващ „ гърмеж “ при превъзмогване на звуковата преграда. Чрез понижаване на шума до по-приглушен „ звуков удар “, тази технология може да разреши свръхзвукови пътнически полети над континенталната част на Съединени американски щати, които до момента бяха неразрешени заради разпореждания за шумовото замърсяване.

Тази седмица НАСА заяви, че Х-59 е изместен от строителната площадка на летателната линия, отбелязвайки значим стадий в подготовката за първия и идващите му тестови полети. Екипът ще продължи с поредност от значими наземни проби, с цел да подсигурява, че самолетът е изцяло квалифициран за първия си полет.

НАСА ще организира тестов полет на Х-59 със свръхзвукова скорост в разнообразни области, с цел да реши реакцията на звуковия удар, създаван по време на високоскоростния полет. Резултатите от тестванията ще бъдат предоставени на американските и интернационалните регулаторни органи, което може да проправи пътя за търговски свръхзвукови полети над сушата.

Завръщане на свръхзвуковите самолети?

„ Х-59 ще бъде употребен за събиране на данни за реакцията на общността по отношение на приемливостта на „ тихия “ звуков удар, генериран от неповторимата структура на самолета. Данните ще оказват помощ на НАСА да даде на регулаторните органи информацията, нужна за определяне на допустим стандарт за свръхзвуков звук, с цел да се анулира възбраната за търговски свръхзвукови полети над сушата “, изясняват от Lockheed Martin.

X-59 има капацитета да сътвори голям брой по-бързи направления освен в границите на Съединените щати, само че и в международен мащаб.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР