Според източници на Капитал - след девет месеца дебати -

...
Според източници на Капитал - след девет месеца дебати -
Коментари Харесай

Енергийните министри на ЕС одобриха нов таван за цената газа от 180 евро/ мВтч

Според източници на " Капитал " - след девет месеца диспути - Европейски Съюз към този момент има утвърден таван на цената на газа от 180 евро/мВтч . Компромис за решението е изработен от всички страни.

През ноември за две поредни седмици с превишения като изискване за активирането на тавана. Допълнително, разликата сред цената на нидерландската борса (TTF) и референтната цена на втечнения природен газ би трябвало да бъде над 58 евро за последните 10 търговски сесии, с цел да се засилва ценовия таван.

В този си тип ценовия таван действително нямаше да се употребява в никакъв случай. За съпоставяне междинната стойност на TTF без каквито и да е регулации през октомври беше 81 евро/мВтч, а за бе 90 евро/мВтч. Това бе причина за рецензии, както от подкрепящите страни, по този начин и от по-предпазливите към ценовия таван на газа.

Новия таван също е висок, само че наподобява по-реален на фона на пазарната обстановка. От началото на декември TTF се движи на равнища от към 130 евро/мВтч.
Реклама
Реакцията на пазарите на решението за тавана е ново намаляване с 6% до 108 евро/мВтч на фючърсите на TTF за януари. Те се намалиха фрапантно още в петък (от 130 до 115 евро), когато беше ясно, че енергийните министри ще заседават на 19-ти. Спот търговията също върви на долу като цените спадат от 135 до 117 евро/мВтч.

Макар и в режим на източване газовите складове в Европа остават цялостни на 84%, което е връх за това време на годината. Българското " Чирен " в този момент е на 84.7% (данните са към 17 декември), до момента в който година по-рано на същия ден е било запълнено единствено на 55.5%.
Какво мисли бизнеса?
Малко след първичното предложение на комисията от 275 евро за мегаватчас, пазарните участници, в това число Intercontinental Exchange (ICE), обвързван с бенчмарка за търговия с газ TTF, предизвестиха изпълнителния орган на Европейски Съюз да отдръпна предлагането си.
Реклама
В записка, изпратена до Комисията, забелязана от Ройтерс, ICE показва, че предлагането може да увеличи цените на газа, защото доставчиците на ликвидност евентуално ще спрат да продават фючърси на газ TTF, в случай че цените се повишат даже покрай горната граница, и че произлизащият от това дефицит на продавачи ще увеличи цените.

Реално това и се случи- незабавно след оповестеното от Европейска комисия решение цената на газа се усили с над 10% поради опасенията, че може да се сътвори проблем с доставките и да се пренасочат количества към други пазари.

Европейската централна банка също съобщи, че предлагането на Европейски Съюз може да заплаши финансовата непоклатимост и евентуално да накара фирмите да преминат към по-рискова търговия, с цел да избегнат тавана - опасения, изразени и от Асоциацията на европейските енергийни тържища.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон предходната седмица се срещна с представители на енергийните тържища, с цел да разиска техните опасения. Предложението на Европейски Съюз включва " мощни гаранции " за отбягване на отрицателни последствия, сподели тя. Ръчната спирачка
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР