Според изпратените обратно данни от последния робот, който кацна на

...
Според изпратените обратно данни от последния робот, който кацна на
Коментари Харесай

На Марс има земетресения

Според изпратените назад данни от последния робот, който кацна на Марс, той " усетил " по какъв начин земята се разклащала под краката му, както и мощни вихрушки и неочаквани пориви напразно, които прекосявали като „ атмосферно цунами ”.

Измерванията са първите, върнати от робота на НАСА  " InSight ", който през ноември 2018 година кацна сполучливо в пустошта на марсианския район наименуван " Elysium Planitia " с задача за изследване на вътрешността на планетата.

Снабден със сеизмометър, който е задоволително сензитивен за разкриване на трептения, по-малки от размера на атом, " InSight " е записал 174 трусове на Марс през първите 10 месеца, доказвайки без подозрение, че Червената планета е сеизмично дейна.

Оттогава този брой е повишен до към 450.

Някои от най-силните трусове имат магнитуд от три до четири по скалата на Рихтер и наподобява, че идват от Cerberus Fossa -  район, който е ситуиран на 1600 километра източно от робота и е прочут на учените със мощните течове на лава.

Тъй като вълните от земетресенията са под налягане и отскачат навътре в планетата, те могат да разкрият детайлни детайлности за нейната вътрешна конструкция.

" Най-накрая и за първи път установихме, че Марс е сеизмично дейна планета ", съобщи Брус Банерд, който е основен началник на задачата.

Данните демонстрират, че Марс е по-малко сеизмично дейна от Земята, само че повече от Луната, където също бе записана сеизмична интензивност по време на галактическата стратегия Аполо.

В момента учените проучват информацията, с цел да схванат повече за външните, а също по този начин и за по-дълбоките пластове на Марс.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР