Според изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия, кампанията на

...
Според изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия, кампанията на
Коментари Харесай

Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните

Според изпълнителния шеф на Сдружението за съвременна търговия, акцията на Министерски съвет против ценообразуването е ориентирана напълно против комерсиалните вериги и то без съответни доказателства.

В студиото на " Денят стартира " Николай Вълканов съобщи, че наред с търговците, контролните органи би трябвало да ревизират и производителите, защото те също имат роля при покачването на цените.

В складовете за търговия на едро в Благоевград през последните месеци регистрират непрекъснато покачване на доставните цени на артикули, които купуват непосредствено от производители.

Въпреки повишените цени, в складовете не липсват купувачи. Сред най-търсените храни пък са млечни артикули, салами и олио.

Цените на храните за 2022 година са увеличени с 28% още при производителя, настояват от Сдружението за съвременна търговия. Затова и упорстват за инспекции по цялата верига от производителя до щанда.

Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружение за съвременна търговия: (5:40) Не можем единствено да се концентрираме в цените в магазина. Цените в магазина в последна сметка са функционалност на това какви са доставните цени от доставчика, без значение дели е български или задграничен. 9:36 Също по този начин не забравяйте че 20-30 % надценка не значи 20-30 % облага. Очевидно е че след всички тези разноски облагата е в пъти по-ниска. Данните за предходната година още не са обществени, само че надали има компания, която работи на повече от 5-6 % облага.

Във връзка с инспекциите на комерсиалните вериги от страна на контролните органи Вълканов разяснява, че всяка интервенция на свободния пазар евентуално е взривоопасна, още повече, че в тази ситуация се настройва цялата страна против един бранш, който дава работа на над 80 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР