Според изискванията за прозрачност трябва да ви запознаем докъде е

...
Според изискванията за прозрачност трябва да ви запознаем докъде е
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Дори при консервативни оценки, програмата на ПП-ДБ залага поне 7-8 млрд. дефицит

Според условията за бистрота би трябвало да ви срещнем до каква степен е стигнала общата работа. Има цели браншове, в които забележките ни са признати - спорт, просвета, външни работи, защита. Наред с това няма да е почтено да не отбележим, че огромна част от предложенията, които постъпиха към нас, не са професионални. Това сподели зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг в Народното събрание, на който представители на ГЕРБ-СДС показват работата на спечелилата предварителните парламентарни избори коалиция и ПП-ДБ върху взаимна управническата стратегия.
 
" Може да си съставите неверния извод, че процесът е завършил заради неналичието на примирителност, ината за избор на екип - имам поради показаният състав на проектокабинет. Това не е напълно правилно. Работата е свършена доникъде. Има цели сфери, където забележките и предложенията на нашите екипи в огромна степен са признати - спорт, земеделие, просвета, външни работи, защита. Затова насочвам признателност към всички, положили старания да се свърши тази работа, в това число и на ПП-ДБ. Голяма част от предложенията, постъпили към нас, обаче, не са напълно професионални. Имаше доста неща под формата на булети в екселска таблица, заклинания, шепоти. Имаме пропуски в цели браншове - еврофинансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е обвързван с вътрешната кохерентност - острото несъгласие на бранша " Бюджет и финанси " с всички останали браншове. Дори при консервативни калкулации, за 18 месеца дефицитът в тази стратегия е най-малко 7-8 млрд ", сподели Томислав Дончев.
 
 Теменужка Петкова, ГЕРБ Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews
Теменужка Петкова посочи, че в програмата няма остойностяване на предлаганите политики. Липсват и ограничения против инфлацията, както и проект за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. " Състоянието на обществените финанси е извънредно тежко. На фона на тази тревожна картина ние чакахме с огромен интерес програмата на ПП-ДБ в частта бюджет. Очаквахме да чуем отговори, които цялото общество чака. За страдание, не видяхме такива решения. Направена е декларация за недостиг от 3%, само че на никое място не се споделя по какъв начин ще стигнем до този недостиг от 3%. Колегите оферират да бъде заложена нова дата за влизане в еврозоната – 1 януари 2025 година Но България има проблем с растежа на инфлацията, а в цялата стратегия на Политическа партия - Демократична България не видяхме оферти за решение на този проблем. А това е една от главните спънки пред България за влизане в еврозоната ", уточни Петкова.
 
" Друг значим проблем, на който не видяхме, е участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Никъде не видяхме какви са ограниченията за влизане в Организацията за икономическо съдействие и развиване. Не са остойностени и ограниченията за данъчното законодателство. Няма политика по увеличение на вложенията и във връзка с растежа ", добави тя. 
 
" Тоест, ние още веднъж в края на осъществяването на тази стратегия няма да знаем каква е сметката от това. Ако би трябвало да обобщим с едно изречение каква е политиката на Политическа партия - Демократична България в региона на финанси и бюджета - това е, че тя не дава отговори и решения, а в противен случай - провокира още въпроси и демонстрира, че посоката която залагат, е неточната посока ", акцентира Теменужка Петкова.
 
 Жечо Станков, ГЕРБ Жечо Станков, ГЕРБ Източник: Zonanews
На брифинга стана ясно, че ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България имат основни разлики и в региона на правосъдната промяна. В бранш енергетика програмата на Политическа партия - Демократична България е противозаконна, разгласи депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Жечо Станков.
 
" Ние дадохме късмет на тези опити без покритие да създадем нещо дружно, само че в последните седмици беше изработен единствено опит да се заблудят гласоподавателите на Политическа партия по какъв начин Политическа партия не договаря с нас, не работи с нас, а от нас се чака да създадем всичко, в това число управническа стратегия. Ние в тази поредна зрителна машинация ние повече няма да участваме и считаме, че зрителните измами повече няма да бъдат наш приоритет ", разяснява зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Деница Сачева.
 
 Деница Сачева Деница Сачева Източник: Zonanews
В отговор на въпрос дали от казаното на брифинга би трябвало да се схваща, че се поставя завършек на работата по взаимна управническа стратегия, Томислав Дончев съобщи: " Работата е стигнала доникъде и с дейна интервенция от наши специалисти би могла да бъде приключена. Качеството изрично би трябвало да се увеличи и когато има цели, би трябвало да е ясно дали бюджетът може да ги понесе ".
 
Имаме подготвеност за управническа стратегия. Това е нашата платформа, с която от на следващия ден поредно ще водим диалози с останалите парламентарни групи. След това, след серията експертни диалози следват лидерските диалози, разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
 
 Десислава Атанасова и Томислав Дончев Десислава Атанасова и Томислав Дончев Източник: Zonanews
Попитана дали ще има други диалози с ПП-ДБ с мандата на ГЕРБ-СДС, Атанасова сподели: " През последните три седмици демонстрирахме самообладание и големи старания, с цел да стигнем до трите стъпки, които могат да образуват общо ръководство – законодателна стратегия, управническа стратегия и държавно управление. През цялото това време слушахме едно и също – решението на националните им препоръки и органи, че няма да поддържат първия мандат на ГЕРБ, няма да приказват с ГЕРБ за имена на кабинет и че единственото, което желаят, е нашата поддръжка, осъществена във втория техен мандат. Днес господин Борисов доста ясно сподели следното: " Ако те са не запомнили, че ние сме спечелили в два следващи предварителни избора, да им го напомним още веднъж ". Загубихме задоволително време, което можеше да бъде отдадено, в това число и на законодателна активност, с цел да ги обучим по какъв начин се написа управническа стратегия. Идва време за съществени диалози за България ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР