Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във

...
Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във
Коментари Харесай

Кралете на уикенда: как да си направим вкусни ароматни кроасани с масло

Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във Виена във връзка успеха на австро-унгарците над османската войска на Мустафа и наречена от австрийците "рогче ".

През 1770 година Мария-Антоанета, австрийска принцеса и брачна половинка на Луи ХVІ, придвижва рогчето във Франция, където го кръщават croissant - думата за полумесец.

Едва тогава стартира същинската история на кроасана, трансформирал се в един от знаците на френската достоверност . В края на ХІХ и началото на ХХ век френските хлебари преоткриват кроасаните и заместват употребяваното до тогава тесто с многолистно.

Домашните кроасани тук са неопровержимо доказателство на остарялата теза за трите секрети на френската кухня: масло, масло и още масло.

 кроасани Thinkstock

Френските майстори сладкари настояват, че с цел да се направи добър кроасан, би трябвало да се спазят към петдесет параметъра . Най-важните от тях обаче са качеството и количеството на маслото и брашното, времето за втасване на тестото, температурата на печене и, несъмнено, вярното оформяне.

При задоволително предпочитание нежната френска кифличка, чиито аромат, тип и усет пречупва и най-упоритото детско злоядство, може да се направи и в домашни условия.

Ето по какъв начин...

Необходими Съставки:

брашно - 300 г

сол - 1 ч.л.

захар - 2 с.л.

прясно мляко - 250 г

масло - 200 г

жълтъци - 2 бр. за намазване

 кроасани Thinkstock

Начин на подготвяне:

В прясното мляко разтваряме маята. Солта и брашното се пресяват в купа и се прибавя захарта. Замесва се тесто. Оставя се в намазнена купа да втаса към 30-40 мин.

След като втаса, премесваме и увиваме в стреч фолио. Слагаме тестото в ледник за 40 мин. Маслото слагаме върху стреч фолио и с точилка вършим квадратна форма. Слагаме го в хладилника при тестото.

Студеното тесто се поставя върху набрашнен плот. Разточва се във формата на кръст. По средата слагаме студеното масло и сгъваме. Разточваме деликатно във формата на правоъгълник.

 кроасани Thinkstock

Движенията при разточването би трябвало да бъдат единствено напред-назад. Оформеният правоъгълник се прегъва на три. Увива се в домакинско фолио и се оставя на гладно за малко повече от половин час.

Тази процедура се прави още 5 пъти. Ако маслото стартира да изтича, се връща на студено, до момента в който още веднъж се втвърди. След последното прегъване оставяме 40 мин. (Аз оформям кроасанчетаи оставям да престоят в ледник и сутринта ги пека за закуска.)

Кроасаните се оформят, като разточим тестото като правоъгълник. От него се разрязват триъгълници. Те се навиват, като се стартира от основата на триъгълника, та чак до острия им край.

Подреждаме ги в тава и оставяме на топло да втасат 30-40 мин. Намазват се с жълтък. След което печем на 200 градуса до подготвеност.

 кроасани Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР