Според информация, публикувана на сайта на Анатолий Зак [1], продължаващите

...
Според информация, публикувана на сайта на Анатолий Зак [1], продължаващите
Коментари Харесай

Руският модул Наука няма да лети преди края на 2019-та

Според информация, оповестена на уеб страницата на Анатолий Зак [1], продължаващите отлагания с ремонта на модула “Наука ” не стопират да изместват датата на изстрелване. До месец май тази година стана ясно, че полетът публично е пренасрочен за ноември 2019-та година. 

Напомням на читателите, че Русия отсрочва полета на модула в продължение на повече от десетилетие. Първоначално плануван да бъде прикачен към станцията през 2007 година, непрестанно възникваха все нови и нови проблеми – последният от които през 2013 година, когато по време на проби беше открито замърсяване на горивните резервоари с железни стърготини. До ден сегашен съветските експерти не са се справили с казуса. Не е ясно по какъв начин стърготините са попаднали навътре в “Наука ”, само че по-рано през 2017-та изтече информация (източник), че служащите в ГКНПЦ “Хруничев ” не са получили ясни указания какво да вършат с модула и са си помислили, че е трябвало да го режат за скрап.

Почистването на нечистите резервоари е единственият късмет за “Наука ” да полети. Няма по какъв начин да бъдат създадени нови елементи, защото “Наука ” е основан през 1990 година и някои от системите му са създадени през 80-те и даже 70-те години на предишния век.

 MLM Nauka

Новият Многоцелеви лабораторен модул (МЛМ) “Наука ”, който ще полети … неразбираемо по кое време, а може и въобще да не лети. Снимка: Государственный космический научно-производственный центр имени М. В. Хруничева

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР