Според информация на изданието South China Morning Post, финландската компания

...
Според информация на изданието South China Morning Post, финландската компания
Коментари Харесай

Nokia се оттегля от съвместното предприятие TD Tech с Huawei заради напрежението между САЩ и Китай

Според информация на изданието South China Morning Post, финландската компания Nokia е решила да продаде контролния си пакет акции в основаното в Пекин TD Tech взаимно дружество с Huawei. Причината е възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

TD Tech е учредена през 2005 година и в началото беше взаимно дружество сред Huawei и немския софтуерен конгломерат Siemens. Компанията е профилирана в производството на съоръжение за безжични мрежи, в това число 4G и 5G. TD Tech участва допълнително от 100 страни и обслужва почти 8 милиона бизнес клиенти.

През 2007 година Siemens продава половината от каузи си в TD Tech на финландската Nokia

През 2013 година Siemens изцяло се отдръпва от компанията, прехвърляйки останалата част от актива на Nokia. В резултат на това Nokia става главен акционер с дял от 51%, а други 49% принадлежат на Huawei. Следва да се означи, че макар по-малкия дял, Huawei е тази, която в действителност управлява активността на TD Tech.

През 2023 година Nokia се опита да продаде своя дял в TD Tech на китайския производител на мастила New East New Materials. Huawei обаче се опълчи на договорката, заплашвайки да спре да лицензира технологиите си на TD Tech. Споразумението по този начин и не беше подписано. Huawei евентуално не е желала да загуби контрола над TD Tech, защото това взаимно дружество теоретично би могло да помогне за заобикалянето на някои американски наказания.

Сега се твърди, че Nokia ще продаде своя дял в TD Tech на група, която ще бъде взаимно следена от Huawei Corporation, както и от редица други сдружения, в това число държавните Chengdu High-Tech Investment Group и Chengdu Gaoxin Jicui Technology Co, капиталовата компания за рисков капитал Huagai и други. Регулаторните органи обявиха, че нямат опасения по отношение на договорката от позиция на вероятни нарушавания на антитръстовите правила.

През 2021 година TD Tech стартира да продава под личната си марка смарт телефони на Huawei с изменена марка. Те включваха M40 5G, който използваше 7-нанометров чип от тайванската MediaTek вместо личните процесори Kirin на Huawei.

Санкциите, наложени от Вашингтон понастоящем не разрешават на фирмите да продават на Huawei усъвършенствани чипове, създадени с технологии с генезис от Съединени американски щати. Това включва процесори на MediaTek, създадени от TSMC – най-големия в света производител на чипове.
Въпреки рестриктивните мерки на Съединени американски щати, предходната година Huawei пусна на пазара своя Mate 60 Pro – смарт телефон, оборудван с модернизиран 5G процесор. Той раздруса промишлеността и накара мнозина да се запитат дали има някакъв смисъл от всички тези наказания, наложени на Huawei.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР