Според информация на Cyberscoop и Washington Times, САЩ могат да

...
Според информация на Cyberscoop и Washington Times, САЩ могат да
Коментари Харесай

Вашингтон може да наложи забрана над продуктите на Kaspersky Lab в САЩ

Според информация на Cyberscoop и Washington Times, Съединени американски щати могат да наложат цялостна възбрана за потребление на продуктите на съветската компания Kaspersky Lab.
Вашингтон към този момент забрани потреблението на артикули на компанията в Министерството на вътрешната сигурност и някои други силови ведомства и държавни офиси. Това беше в резултат на съмнения, че Kaspersky Lab си сътрудничат с съветските шпионски служби, а продуктите им се употребяват като троянски кон за системите – обвиняване с неприятния мирис на вехто със спомен за Студената война от предишния век. Продуктите на съветската компания заемат върховете на множеството ранглисти за антивирусни артикули.

Kaspersky Lab е учредена в края на 90-те години на предишния век от Евгений Касперски. Компанията е записано в Лондон сдружение с основен офис в съветската столица Москва.

Всичко стартира предходната година, когато Bloomberg, цитирайки анонимни източници, насочи съществени обвинявания към компанията и персонално към Касперски. По-късно стана ясно, че чиновник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (АНС) е станал обект на офанзива към персоналния си компютър, на който е участвала конфиденциална информация, която програмата му за отбрана, която е била на Kaspersky Lab, е изпратила към облака на компанията за разбор. Последваха обвинявания от формалните управляващи. От Kaspersky Lab обявиха подготвеност да дават цялостен достъп до вътрешната си инфраструктура и изходния код на програмата, само че от Вашингтон не изявиха предпочитание да извършат нужните инспекции. Последва и упоменатата възбрана, а Евгени Касперски и компанията му заведоха дело в американски съд за уронване престижа на Kaspersky Lab и нанасянето на неимуществени вреди на компанията. Според Cyberscoop, точно решението на съда по тези каузи е повода, Вашингтон да не е оповестил публично възбраната за потребление на програмата.

„Доказателството за близки връзки и съдействие сред Kaspersky Lab и Кремъл са безспорни“, цитира медията сенатор Джийн Шейн. „Налагането на наказания към Kaspersky Lab е логическа последваща стъпка“.

От съветската компания са изпратили и формален отговор на информацията, оповестена от Cyberscoop, заявявайки: „Продължаващите дейности на американското държавно управление против Kaspersky Lab нямат постоянна основа, биват осъществявани без каквото и да е доказателство за непозволени дейности от наша страна и се основават само на субективни, не-технически обществени източници, като измислени и разчитащи на постоянно анонимни медийни репортажи, което е и повода компанията да оспори валидността на тези дейности във федерален съд“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР