Според имунолога това може да има неприятни последици за имунитета

...
Според имунолога това може да има неприятни последици за имунитета
Коментари Харесай

Андрей Чорбанов: Изключително рисково е поставянето на ваксина по време на епидемия

Според имунолога това може да има неприятни последствия за имунитета на човек, в случай че в този миг той е болен

Поставяне на ваксина против грип по време на почнала зараза е извънредно рисково - това може да има неприятни последствия за имунитета на човек, в случай че в този миг той е болен.

Това изясни пред имунологът от Българската академия на науките проф. Андрей Чорбанов.

Той напомни, че по предписание имунизацията против който и да е вирус или бактерия не трябва да се прави по време на всеобщото им разпространяване.

Преди няколко седмици от здравното министерство предложиха нормативна смяна, съгласно която имунизациите против грип ще могат да се правят и по време на епидемиологичния сезон, в какъвто e страната ни сега.

Смисълът на имунизацията е предварителна защита, по тази причина на никое място не се предлага слагането ѝ по време на зараза, изясни проф. Чорбанов. И добави, че при всеобщо разпространяване на вируса има огромен риск човек да се окаже контактен с негови носители.

" На процедура аз тук, към себе си, виждам непрекъснато единствено заболели хора. Всички мои сътрудници, познати, другари, на процедура под някаква форма прекарват някои от вирусните болести. Разбира се, не става дума единствено за грип. Има и още един лист с респираторни вирусни болести, които има през сезона, само че по този начин или другояче в границите на към този момент разразила се зараза, това не се предлага. "

Според имунолога най-големият проблем с имунизацията против грип е ниската ѝ успеваемост, по тази причина и никой по света не се е опитвал да я прави наложителна. Разработването на ефикасна ваксина е сложна задача поради неповторимите качества на грипния вирус.

" Хиляди са екипите по света, които сега се пробват да създават една такава ваксина, защото грипът има доста огромно обществено значение ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР