Според икономиста от Калифорнийския университет в Бъркли, Джей Брадфорд ДеЛонг

...
Според икономиста от Калифорнийския университет в Бъркли, Джей Брадфорд ДеЛонг
Коментари Харесай

Илон Мъск превърна Tesla в “меме акции” според икономист

Според икономиста от Калифорнийския университет в Бъркли, Джей Брадфорд ДеЛонг пазарният триумф на Tesla зависи от способността на основния изпълнителен шеф Илон Мъск непрестанно да дава обещания, без значение от действителните резултати на компанията.

ДеЛонг разказа Tesla като забележителен източник на приходи и произвеждане за своите снабдители, чиновници и клиенти, само че я характеризира по друг метод за спекулантите на Уолстрийт, оприличавайки я на казино игра на софтуерния балон.

В публикация за Project Syndicate ДеЛонг уточни , че въпреки Мъск да се е застъпвал за технологии, които Tesla действително би могла да даде, като да вземем за пример прогрес в региона на батериите и пробив в електрическите автомобили, фокусът му се е изместил, откакто през 2018 година е разсрочил целия си пакет от заплати с Tesla. Тази смяна във фокуса накара Мъск да разпространява хрумвания, които компанията към момента не е осъществила, в това число благоприятни условия за цялостно самоуправление, хуманоидни роботи и суперкомпютър с изкуствен интелект.

ДеЛонг твърди, че за актуалните акционери на Tesla, които желаят да продадат дяловете си в близко бъдеще, триумфът на компанията зависи значително от статута ѝ на меме акция, цел, която Мъск интензивно преследва. Той допуска, че защото има малко дълготрайни акционери на Tesla, пазарът е апатичен към неналичието на основен изпълнителен шеф, който да се концентрира върху построяването на компанията като устойчива конструкция, генерираща облага.

Например ДеЛонг акцентира неотдавнашния коментар на Мъск по време на полемиките за приходите, в който Мъск предлага Tesla да бъде обсъждана като компания за изкуствен интелект или роботика, а не като автомобилна компания. Въпреки това ДеЛонг обръща внимание на обстоятелството, че приходите от автомобилната промишленост са съставлявали над 80% от продажбите на компанията през първото тримесечие, което допуска противоречие сред визията на Мъск и актуалната действителност на компанията.

ДеЛонг също по този начин подчертава, че въпреки производството на коли да се възползва от икономиите на мащаба, то не предлага същата стойност като осведомителните технологии, където продуктите могат да бъдат възпроизвеждани при съвсем нулеви маргинални разноски.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР