Според група физици от университета в Аделаиде скоро ще се

...
Според група физици от университета в Аделаиде скоро ще се
Коментари Харесай

Нова революционна физична теория

Според група физици от университета в Аделаиде скоро ще се промени всичко, което знаем за градивните частици на материята в Вселената. Ако теорията се окаже вярна, дългогодишни опити ще би трябвало да бъдат интерпретирани отначало, което от своя страна ще наложи пренаписване на учебниците по нуклеарна физика.

В публикация, оповестена в влиятелното списание Physical Review Letters, трима физици от Съединени американски щати, Япония и Австралия са изказали доктрина, че структурата на протоните в ядрата на атомите може да се трансформира при избрани условия.

„ Атомите съдържат протони и електрони, само че и те имат вътрешна конструкция, състояща се от кварки и глуони – тях считаме за градивни съществени частици на материята “, споделя проф. Антъни Томас (Anthony Thomas) от университета в Аделаиде.

„ Според доста учени концепцията, че вътрешната конструкция на протоните може да се трансформира при избрани условия наподобява неуместна. За други, доказателствата за тази вътрешна смяна стартират да стават забележими и те ще оказват помощ да изправим несъответствията в теоретичната физика. “

Въпреки че тази теоретична смяна във вътрешната конструкция на протоните към момента не е потвърдена публично, това събитие стартира да се изследва все по-усилено.

„ Чрез изстрелване на лъч електрони към атомно ядро може да се мери разликата в силата на изстреляните електрони, които съставляват промененото положение. Имаме няколко съществени догатки по отношение на резултатите от тези проби и се надяваме скоро да получим точни цифри “, прибавя проф. Томас.

„ Въпреки че правилото на опита е релативно елементарен, точните измервания се получават извънредно мъчно и ще имаме потребност от най-съвременна машина като тази в лабораторията Джеферсън. Ползите за научния свят ще са обилни. Ако теорията се окаже вярна, ще създадем нова парадигма във нуклеарната физика. “

Phys

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР