Според гръцката митология Зевс наказал Прометей, че дал огън на

...
Според гръцката митология Зевс наказал Прометей, че дал огън на
Коментари Харесай

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Според гръцката митология Зевс санкционирал Прометей, че дал огън на хората. Той го оковал и сложил орел да пирува с черния му дроб. Всяка вечер черният дроб се възстановявал, след което кръвожадната птица дошла за своята нормална порция. Може ли обаче черният дроб в действителност да порасне още веднъж?
Черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло. Той е нужен за стотици телесни процеси, в това число разграждането на отрови като алкохол. Тъй като това е първият орган, който се сблъсква с изпития алкохол, не е изненадващо, че е най-податлив на въздействието му. Въпреки това, други органи, в това число мозъка и сърцето, също могат да бъдат повредени от дълготрайна хронична алкохолна корист.
Като чернодробен експерт всеки ден се срещам с хора с чернодробно заболяване, обвързвано с алкохола. Това е набор от болести, вариращи от струпване на мазнини в черния дроб (мастен черен дроб) до формиране на белези (цироза) и нормално не предизвиква никакви признаци до доста късните стадии на увреждане.
В началото алкохолът омазнява черния дроб. Тази лой предизвиква инфектиране на органа. В отговор той се пробва да се излекува, произвеждайки тъкан като белег. Ако това продължи без надзор, целият черен дроб може да се трансформира в мрежа от белези с дребни островчета от „ добър “ черен дроб сред тях – по този начин наподобява цирозата.
В късните стадии на цироза, когато черният дроб не работи, хората могат да пожълтяват (жълтеница), да се подуят с течност и да станат сънливи и комплицирани. Това е съществено и може да бъде съдбовно.
Болшинството от хората, които постоянно пият повече от целесъобразната граница ще имат омазнен черен дроб. Препоръчителната граница е от 14 единици алкохол на седмица (около шест халби бира) или към шест междинни (175 ml) чаши вино, най-много с 14-процента алкохол. Дългосрочната и тежка приложимост на алкохол усилва риска от развиване на белези и цироза.

Добрите вести

За благополучие има положителни вести. При хора със затлъстяване на черния дроб, единствено след две до три седмици отричане от алкохола, черният дроб може да се излекува и наподобява и действа като нов.
При хора с чернодробно инфектиране или леки белези, даже в границите на седем дни след отричане от алкохола, има видимо понижаване на чернодробните мазнини, инфектиране и белези. Спирането на използването на алкохол за няколко месеца разрешава на черния дроб да се излекува и да се върне към естественото.
При тежки пиячи с по-тежки белези или чернодробна непълнота, отказването от алкохол за няколко години понижава възможностите им за утежняване на чернодробната непълнота и гибел. Въпреки това, хората, които пият доста, могат да бъдат физически подвластни от алкохола и неочакваното прекъсване може да докара до абстинентен синдром. В леката си форма провокира трептене и изпотяване. Но в случай че е тежко – делириум тременс, може да аргументи халюцинации, припадъци и даже гибел. Лекарят в никакъв случай няма да предложи внезапно прекъсване на пиенето при такива пациенти. Най-вероятно те ще бъдат признати в болнично профилирано заведение и като начало ще им се направи детокс по едно и също време със съпътстващи вливания на нужни лекарства за справяне на организма и душeвността с абстинентния синдром.

Други бонуси

При отхвърли от пиенето незабавно ще прояви и позитивният резултат върху съня, ще се усъвършенства мозъчната функционалност и ще се възстановява кръвното налягане. Избягването на алкохол за дълги интервали също понижава риска от няколко типа рак (включително черен дроб, панкреас и дебело черво) и риска от сърдечни болести и инсулт.

Само прекъсването на алкохола не е задоволително

Алкохолът обаче не е единствената причина за неприятно здраве. Отказът от него има доста изгоди за организма ни, само че не е панацея. Трезвостта би трябвало да се преглежда като част от здравословния метод на живот, дружно с уравновесена диета и постоянни физически извършения.
Как да отговорим на въпроса, провокиран от мита за Прометей? Черният дроб има удивителна мощ да се възвръща, откакто е бил развален. Но той не може да израсне още веднъж като нова тъкан, в случай че към този момент е имало съществени белези.
Ако спрете да пиете и имате единствено омазнен черен дроб, той може бързо да се върне към естественото. Ако първоначално сте имали белези по черния дроб (цироза), прекъсването на алкохола ще разреши известно укрепване и усъвършенствана функционалност, само че не може да анулира всички вреди, които към този момент са били нанесени.
Ако желаете да се грижите за черния си дроб, пийте умерено и имайте два до три дни без алкохол всяка седмица. По този метод няма да се постанова да разчитате на магическата мощ на черния дроб за самолечение, с цел да сте здрави.
Ашвин Дханда, доцент по хепатология, Университет на Плимут, The Conversation

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР