Според германския специалист по съня д-р Михаел Фелд от начина,

...
Според германския специалист по съня д-р Михаел Фелд от начина,
Коментари Харесай

Начинът, по който спите, алармира за някои заболявания

Според немския експерт по съня доктор Михаел Фелд от метода, по който спим нощем, можем да създадем значими заключения за здравословното си положение. Постоянно пробуждане, чести позиви за уриниране или гневни придвижвания на крайниците свидетелстват за разнообразни болести.

Спазматично трепкане на краката

Става дума за предвестител на синдрома на неспокойните крайници (RLS). При периодическото разстройство на придвижването на крайниците (PLMS) мускулът на пищяла на спящия потрепва на всеки 30 секунди. Често засегнатото лице въобще не го вижда, а единствено индивидът, с който дели леглото си. В множеството случаи PLMS алармира за стоманен недостиг, който може да се поправя посредством смяна в храненето или хранителни добавки.

Нощни позиви за уриниране

Ако посещавате тоалетната повече от два пъти на нощ, не трябва да го подминавате с лека ръка. Честите позиви за уриниране през нощта може да се дължат на проблеми с бъбреците, пикочния мехур или простатата, само че също и на сърдечна непълнота. В последния случай сърцето не съумява да изпомпа течността от тялото и по тази причина се пробва да я изхвърли по различен метод. През деня отеклите крайници и ходила издават слабото сърце.

Силно хъркане

Силното хъркане спада към естествените феномени на стареенето. Но който хърка толкоз високо, че самичък се буди от звуците, а е под 30 години, би трябвало да се замисли над казуса, даже единствено поради спокойствието на колегата си. Извънредно мощното хъркане в млада възраст нормално е провокирано от прекомерно огромни сливици или изкривена носна бариера. Днес и двата казуса могат елементарно да се решат оперативно.  

Постоянно будене

Когато някой непрестанно се буди нощем без ясна причина, това може да се одобри за сигнален сигнал на тялото. Организмът оповестява: „ Нещо ме смущава извънредно и по тази причина не ти разрешавам да спиш непробудно “. Събуждането може да е в резултат на стрес, само че нормално повода е физическа. Възможно е да страдате от обструктивна сънна апнея, което значи, че нощем дишането ви прекъсва. Тези спирания разстройват функционалността на сърцето и белите дробове и водят до нараснало кръвно налягане, което на собствен ред усилва риска от инфаркт или инсулт.

Бесни придвижвания

Който спи изключително неспокойно през втората половина на нощта, сънува нападателно и размахва крайници и ръце, може вероятно да страда от REM-нарушено държание по време на сън. Това заболяване визира по-често остарели хора и се дължи на разрушаването на избрани нервни кафези. Така мускулатурата се отпуска и човек безусловно „ изиграва “ сънищата си. Ако пък става дума за кошмари, спящият даже може да заплаши колегата си в леглото. Освен това REM-нарушеното държание по време на сън може да свидетелства и за начало на Алцхаймер или Паркинсон. Но диагностицирани вярно и в точния момент, и двете заболявания биха могли да се предотвратят или отсрочат във времето.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР