Според Галъп на евентуален балотаж Манолова може да се ползва

...
Според Галъп на евентуален балотаж Манолова може да се ползва
Коментари Харесай

Мая Манолова води с 8% пред Фандъкова за кмет на София според "Галъп"

Според " Галъп " на възможен балотаж Манолова може да се употребява с повече поддръжка от " дистанцираните от политическия развой "

© Велко Ангелов Кметът Йорданка Фандъкова съумява да резервира високо утвърждение за работата си като кмет, макар свадите към некачествените поправки в града и нерешението проблеми, само че би получила с към 8% по-малко гласове от Мая Манолова на първия кръг в изборите за кмет на София. Това се твърди в изследване на " Галъп ", извършено под формата на телефонен сондаж измежду 802 души сред 5 и 9 август. От организацията показват, че резултатите би трябвало да се възприемат като хипотетични, доколкото нито Манолова, нито Фандъкова са оповестили публично кандидатурите си.

Според данните Йорданка Фандъкова към момента съумява да резервира необятна поддръжка - 50% от интервюираните гласоподаватели я утвърждават, като те не я асоциират напълно с управленческия модел на ГЕРБ. Желанието за политическа смяна обаче работи в интерес на актуалният омбудсман Манолова, която, в случай че се кандиадатира би получила 48% от гласовете на първи тур против 40% за Фандъкова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Желание за смяна

Общо 56% от интервюираните от " Галъп " считат, че София се нуждае от нов кмет. Този резултат е подобен с предходно социологическо изследване в жанр изявленията " лице в лице " на " Галъп " от първи август, което демонстрира, че Манолова е един от дребното политици с позитивно доверие - 55% от запитаните против единствено 31% доверие за Йорданка Фандъкова.

Според организацията на балотаж Манолова може да се употребява с повече поддръжка от " дистанцираните от политическия развой ", т.е. може да разчита на модела " всички против ГЕРБ " или на наскорошната си еднаквост на безпартиен претендент, зад който разочарованите от политическия развой в България могат да застанат. Данните на " Галъп " демонстрират още, че гласоподавателите на " Обединени патриоти " и на " Демократична България " към този момент най-вероятно ще се разделят надлежно сред Манолова и Фандъкова съвсем поравно. " Галъп " обаче показват, че " данните са етапни и няма по какъв начин на тяхна база да бъдат планувани изборни резултати, а и сходна разлика в действителност са единствено десетки хиляди гласове – това значи, че на този стадий е мъчно да се предвижда кой би победил при възможен балогаж и вероятно явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него ".

Фандъкова се задържа над повърхността

Макар хипотетичните изборни данни да не са в интерес на Фандъкова, от работата на кметицата от ГЕРБ са задоволени 50% от запитаните, макар по-високото изразено предпочитание за смяна на кмета на София. В същото време единствено 21% от запитаните са задоволени от работата на общинския съвет.

Това сочи, че Фандъкова някак си към момента съумява отчасти да се разграничи от свадите в София и възприетия от болшинството за негативен управнически модел на ГЕРБ и да резервира персонална известност. " Галъп " показват и че за 86% от запитаните в изследването личността на претендентът е по-голям от партията.

Софийски проблеми

Интересни са и основните проблеми и недоволства на интервюираните за живота в София, като 46% считат, че София се развива по-скоро неприятно или доста неприятно. За най-големи проблеми на София се възприемат " нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят измежду отговори като проблеми с превоз, липса на паркинги, непорочност ".

" Галъп " показват, че по този метод София се разграничава от останалите градове в България, в които правят изследвания - проблемите са свързани с устройството и качеството на средата на живот, а не с стопански компликации. Така по-доброто икономическо положение на живота в София разрешава на хората да " търсят и по-добра среда за живот ".

Това се показва и в най-големите прерогативи на живота в София, които съгласно запитаните са огромните зелени площи, превоза, опцията за реализация и цялостното благоустройство на града в този ред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР