Според Евростат покупателната способност у нас е най-ниска в целия

...
Според Евростат покупателната способност у нас е най-ниска в целия
Коментари Харесай

В пъти по-скъпо е: Джобът на българина изтънява с дни!

Според Евростат покупателната дарба у нас е най-ниска в целия Европейски Съюз

Още по-висока инфлация чакат икономистите през идващите седмици. Само за година продуктите от първа нужда са поскъпнали с 10%.

Мейлин Белберова е преподавател. Въпреки че заплатите в бранша набъбнаха с 12 на 100 от 1 април, признава, че е невероятно да купи това, което е пазарувала предходната година.

"В пъти по-скъпо е. Основните артикули са с доста по-висока цена въз основата на миналогодишните цени, до момента в който заплатите съвсем не са помръднали ", посочи пред камерата на Мейлин.

Икономистите назовават това инфлация.

"Когато скочи цената на стоките, а в това време парите се обезценяват ", изясни икономистът Стоян Панчев.

Процесът на повишаване ще продължи. Може би не със същата стремглава скорост, само че цените ще стават все по-високи.

"Със сигурност ще стават по-скъпи продуктите, дори в този момент чакам да има по-голям скок в идващите данни за инфлацията, тъй като там ще бъдат хванати началните резултати от войната ", разясни Панчев.

Според Евростат, покупателната дарба на българина е най-ниска в целия Европейски съюз. В някои семейства рецесията да се усеща повече.

"Ако сте човек с по-ниски приходи и по-голямата част от вашите разноски отиват за сила и храна, то вашата инфлация ще бъде по-голяма от 10%. Енергията и храната нарастват по-бързо от 10% ", разясни икономистът.

Такъв е казусът на Светослава Мовчева.

"Вече пазарим яйца с много нагоре цена, набираме си брашно, което също е скъпо и е мъчно да осигурим всичко належащо за празниците, за агнешкото не желая да приказвам изобщо ", разяснява Светослава.

С 40 на 100 са поскъпнали и горивата. Ако през април предходната година литър А95 струваше малко над 2 лева, в този момент е близо 3 лева

"Истината е, че за мен главното, което движи цените нагоре, е интернационалният пазар. Докато там цените бъдат високи и тук ще бъдат високи ", посочи Панчев.

Оказва се, че даже експертите се затрудняват да изберат метод в сложната обстановка.

"Много постоянно икономистите си харесват си избрани теории, следват ги сляпо, само че се оказва, че тези теории могат да са доста добре изпипани, доста добре измислени, само че не дават отговор на действителността ", съобщи икономистът.

Преминаването през икономическа рецесия е неизбежно. А дали в миналото цените ще се върнат на равнищата от 2019-та, никой не се наема да предвижда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР