Според Euler Hermes недостигът на кадри се задълбочава, като те

...
Според Euler Hermes недостигът на кадри се задълбочава, като те
Коментари Харесай

Euler Hermes очаква стагнация на пазара на труда в България

Според Euler Hermes дефицитът на фрагменти се задълбочава, като те чакат заетостта да се усили минимално (0.2%) през 2020 година

© Надежда Чипева Икономически растеж от 3%, нарастване на заплатите от 8% и застоялост на пазара на труд през 2020 година Това предвижда интернационалната компания за експортно обезпечаване Euler Hermes. Според икономическата прогноза на компанията рискът при главните външнотърговски сътрудници на българския бизнес - еврозоната, Румъния и Турция, се покачва.

" Въпреки че в Турция се чака лек растеж на стопанската система от 2.3% за 2020 година, последствията от дълбоката криза още са налице, като прогнозите са за 5% растеж на банкрутите и доста компании на ръба на съществуването поради основна задлъжнялост ", показват от Euler Hermes. Според тях стопанската система на Румъния ще забави темпа си на напредък до 2.8%, а банкрутите ще се усилят с 3%. " Ръст на банкрутите се чакат и в две от главните експортни дестинации за България в еврозоната – Германия и Италия, надлежно с 3% и 4% ", допълват още от компанията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лимит на пазара на труд

Според икономическата прогноза на Euler Hermes възнагражденията в България ще продължат да нарастват и през 2020 година, като специалистите залагат на покачване от приблизително 8%. Това е леко закъснение по отношение на упования растеж на заплатите от 12% през 2019 година

Една причина за нарастването на междинните хонорари в България е количественият и първокласен дефицит на фрагменти, който бизнесът изпитва от няколко години. Според Euler Hermes този проблем се задълбочава, като те чакат заетостта да се усили минимално (0.2%) през 2020 година, а безработицата да падне от 4.1% през предходната година до приблизително 3.8% през тази.

Икономиката се забавя

Основният мотор на растежа тази година ще е потреблението на семействата съгласно Euler Hermes, като специалистите означават, че това е " значително единствен мотор " на българската стопанска система през последните години.

Според анализаторите на застрахователната компания икономическият напредък ще бъде 3.7% през 2019 година, след което ще се забави до 3% през 2020 година " Наблюдаваме осезателен спад на финансовите разноски, а вложенията са се нараснали с едвам 0.7% за деветмечесието на 2019 година по отношение на 5.4% за същия интервал на миналата година. Положителната наклонност за по-добро асимилиране на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината ", споделя основният стопански анализатор на Euler Hermes Манфред Щамер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР