Според Ердоган двете скандинавски държави не трябва дори да си

...
Според Ердоган двете скандинавски държави не трябва дори да си
Коментари Харесай

Турция - против членството на Финландия и Швеция в НАТО

Според Ердоган двете скандинавски страни не би трябвало даже да си вършат труда да изпращат делегации, с цел да убедят Анкара, основен член на НАТО, да гласоподава в поддръжка на техните кандидатури. Той изрично уточни, че Швеция e “развъдник” за терористични организации и на тези страни не може да се има доверие.

Турция упреква двете скандинавски народи, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). Тя се смята за терористична организация в Турция, която поддържа Фетхуллах Гюлен, обвнен за опита за прелом през 2016 година

През 2019 година и двете скандинавски страни постановиха оръжейно ембарго на Анкара след нейното навлизане в Сирия.

Без поддръжката на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се причислят към военния алианс.

Русия заплаши и с отговор, в случай че сходно решение стане факт, макар че през вчерашния ден президента Путин уточни, че Кремъл не се тормози, само че акцентира, че всяко разширение на военната инфраструктура ще провокира отговор от Кремъл.

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде фундаментална смяна в геополитиката и на двете страни. Стокхолм и Хелзинки имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

Ако това в последна сметка се случи, ще се постави завършек на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък одобри неутралитет след горчивото проваляне от Съветския съюз по време на Втората международна война.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР