Според екзитполовете след днешните парламентарни избори в Нидерландия Партията на

...
Според екзитполовете след днешните парламентарни избори в Нидерландия Партията на
Коментари Харесай

Крайната десница с Вилдерс начело печели вота в Нидерландия

Според екзитполовете след днешните парламентарни избори в Нидерландия Партията на свободата на Вилдерс излиза преди всичко и ще има 35 от 150 места в Народното събрание.

На второ място се подрежда обединяване на социалдемократи и зелени, предвождано от някогашния европейски комисар Франс Тимерманс. Тази коалиция получава с 10 места по-малко от Партията на свободата, съгласно данните от екзитпол, представени от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тази разлика е по-голяма от предстоящото.

Преднината на Вилдерс наподобява прекомерно огромна, с цел да има смяна в резултатите, показва Ройтерс.

Партията на досегашния министър председател Марк Рюте, който подаде оставка и се отдръпва от политиката, е на трета позиция и печели 23 депутатски места, осведоми Българска телеграфна агенция.

Нидерландският крайнодесен политик Герт Вилдерс, чиято Партия на свободата води на парламентарните избори съгласно екзитполовете, даде обещание да постави завършек на " цунамито от убежища и имиграция " и да върне страната на нидерландците, съобщи организация Ройтерс.

Вилдерс яхна вълната от антиимиграционни настроения в Нидерландия и хвърли виновността за дефицита на жилища върху притока от търсещи леговище, написа Българска телеграфна агенция.

Крайнодесният политик, който се е самообявил за обожател на унгарския министър председател Виктор Орбан, пази също по този начин позиции срещу Европейски Съюз, като приканва Нидерландия да управлява границите, да понижи доста заплащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове, припомня Ройтерс.

Въпросът за имиграцията, който провокира рухването на последното държавно управление на Марк Рюте, който е министър председател от 13 години, бе най-актуалната тематика в акцията, напомня Ройтерс.

След оповестяването на резултатите от екзитполовете, в кафене в Хага последователи на Герт Вилдерс избухнаха в радостни възгласи и обятия и размахваха ръце във въздуха.

35!!!!!!

PVV GROOTSTE PARTIJ ❤️
— Geert Wilders (@geertwilderspvv)

В ефирен спор преди изборите Вилдерс съобщи, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи леговище. " Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи леговище ", съобщи крайнодесният политик.

Той е интернационално прочут с антиислямската си политика и беше наказан от нидерландски арбитър за дискриминация, откакто на избирателен протест обиди мароканците през 2014 година

Вероятно Вилдерс ще води договарянията за сформиране на държавно управление, които ще стартират в петък. Той е заявявал, че желае да оглави страната, само че ще би трябвало да си сътрудничи с други партии, с цел да образува коалиция с болшинство в Народното събрание. Този развой нормално лишава месеци, припомня Ройтерс.

Очаква се Вилдерс да се опита да образува дясно държавно управление с Народната партия за независимост и народна власт и новосъздадената партия " Нов обществен контракт ". Разговорите се обрисуват като сложни, защото и двете партии обявиха, че имат съществени подозрения за съдействие с него, поради намерено изразените му антиислямски позиции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР