Според експерти т.нар стоунуолинг“, или каменният зид“, има унищожителен ефект

...
Според експерти т.нар стоунуолинг“, или каменният зид“, има унищожителен ефект
Коментари Харесай

Що е то стоунуолинг или най-прекият път към раздялата

Според специалисти т.нар „ стоунуолинг “, или „ каменният дувар “, има разрушителен резултат върху всяка връзка. Ето защо става дума.

Спорите с колегата си и в един миг разправията приема рисков поврат. Предавате се (вероятно водени от положителни планове, защото не желаете разногласието ви да ескалира) и се оттегляте в другата стая. Изпадали ли сте в сходна обстановка, или може би тя е нормална за вас? Тогава би трябвало непременно да измененията нещо, тъй като това държание е безспорна отрова за всяка връзка. Според доктор Джон Готман от „ Готман  институт “ така наречен „ стоунуолинг “ с времето убива любовта. Ето какво споделя той: „ Стоунуолинг настава тогава, когато единият участник в разногласието се отдръпне, затвори се в себе си или съзнателно се съгласява с всичко, казано от другия, отказвайки да бъде предизвикан. Вместо да разискват и вземат решение проблемите взаимно с колегата, хората, които блокират, извършват разнообразни маневри за изплъзване.  Например като се вършат на заети, мълчат, сменят тематиката или измислят други, изключително изобретателни способи за похищение на вниманието “.

Какво можете да извършите против „ стените “?

Издигането на стени е естествена реакция против възприятието за психическо претоварване. Какво могат да създадат засегнатите от това събитие? Експертите по връзки дават следния съвет. Когато още веднъж изпаднете в обстановка, от която да ви се желае да дезертирате, поемете надълбоко въздух, задръжте за малко дъха си и кажете нещо от този жанр: „ Сега съм доста ядосан(а) и се опасявам да не те обидя. Може ли да спрем за малко и да се върнем на въпроса по-късно?  Ще мога да обмислям по-трезво, когато се успокоя “. След това вземете таймаут (но без да прекалявате, като подхванете тематиката едвам след 3 дни!) и по-късно продължете разногласието от мястото, на което сте го прекъснали. 

Как да постъпите, когато сътрудникът ви издига стени?

Ако вие сте страната във връзката, против която е повдигнат „ каменният дувар “, не бързайте да се отчайвате. Изчакайте и подновете диалога в по-спокоен миг. Мнозина възприемат прочувствената стена като знак, че любовта си е отишла, и се усещат по този начин, все едно са ги лишили от почва под краката. Защото даже в най-разгорещения спор би трябвало да сте сигурни в възприятията на колегата си. Ако тази дълбока увереност липсва, значи връзките ви са съществено разтърсени и във всяка свада се прокрадва страхът, че може да ви изоставен. Най-добре да признаете намерено на колегата си какво ви предизвиква стоунуолингът, да вземем за пример като кажете следното: „ Чувствам се доста наранен(а) и уплашена(а), когато просто изчезнеш, а аз нямам визия какво става в главата ти или по какъв начин се чувстваш. Не знам и по какъв начин да пробия стената, която издигаш посред ни “. Стоунуолингът не е единствено, когато някой лишава другия от физическото си наличие, напускайки помещението, а и когато се отдръпва вътрешно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР