Според експерти, ограниченията ще помогнат на Китай да усъвършенства собствените

...
Според експерти, ограниченията ще помогнат на Китай да усъвършенства собствените
Коментари Харесай

Забраните на САЩ спрямо Китай може да имат обратен ефект

Според специалисти, рестриктивните мерки ще оказват помощ на Китай да усъвършенства личните си технологии и да стане „ самодостатъчен ”

Усилията на администрацията на Доналд Тръмп да унищожи софтуерните компании в Китай вероятно ще подтиква по-нататъшните нововъведения в азиатската страна (снимка: CCO Public Domain)

През последните 10 дни администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи куп забрани за снабдяване на американски софтуерни съставни елементи на китайските производители. Видимо решението има за цел да бъде „ удар ” по китайските суперкомпютри. Забраната обаче може да реализира противоположен резултат – и най-вероятно ще го реализира, считат експерти от сектора.

Мнозина са уверени, че щатските ограничавания ще оказват помощ на Китай да усъвършенства личните си технологии за суперкомпютри и страната ще стане изцяло „ самодостатъчна ” в тази област. Китай продължава да е водеща мощ в света в областта на суперкомпютрите. Нейни са 210 от всичките топ-500 суперкомпютри в света. Съединени американски щати е на второ място с 116 машини. Изглежда това класиране не се нрави на американците.

Миналата седмица щатското комерсиално министерство добави китайските Сугон, Института по изчислителни технологии в Уси Джиянгнан, Хигон, Интегрални схеми Ченгду Хайгуанг и Микроелектронни технологии Ченгду Хайуанг към по този начин наречения „ лист на обектите ”, на които е неразрешено да се продават американски технологии. Този лист дефинира организациите и лицата, за които се счита, че са забъркани или съставляват забележителен риск от присъединяване в действия, противоречащи на американската национална сигурност или ползи на външната политика. На тези, които са в листата, е неразрешено да купуват хардуер, програмен продукт и услуги от американски високотехнологични снабдители.

„ Списъкът ще принуди Китай да развие своя лична технология и да бъде независим в суперкомпютрите ”, сподели Фън Шенжонг, шеф на Националния суперкомпютърен център в Шенжен, в изявление по време на Световната конференция за интелигентни компютри в южния китайски град, граничещ с Хонконг. „ В дълготраен проект тази възбрана за търговия ще бъде от изгода за развиването на суперкомпютрите в Китай ”, добави Фън, представен от SCMP.
още по тематиката
Последните дейности на Съединени американски щати против китайските компании за суперкомпютри разпростряха търговско-технологичната война сред двете огромни стопански системи в още един значим, даже сериозен високотехнологичен бранш.

Суперкомпютрите, които са се трансформирали в емблема на софтуерния капацитет, обичайно се употребяват за комплицирани, доста интензивни и ресурсоемки задания като картографиране на човешкия геном, прогнозиране на времето и симулация на нуклеарен гърмеж. Този тип машини са възприети и в региона на комерсиалните проучвания, като се стартира от огромното култивиране на данни и енергийните изследвания и се стигне до основаването на видео игри и изкуствен интелект. А последното е област, в която Китай бързо се трансформира в непосредствен съперник на Съединени американски щати.

Сега напъните на администрацията на Тръмп да унищожи софтуерните компании в Китай ще подтикват по-нататъшните нововъведения в азиатската страна, счита и Лян Йонгшенг, шеф на комисията по нововъведения в науката и технологиите в Шенжен. Той приказва за „ метод от горната страна надолу в развиването на полупроводниците ”, в който централното държавно управление изготвя народен проект, подсилен от градовете в цялата страна.

Подобна процедура не е непозната в Китай. За резултатите от такива политики може да се съди по „ нашествието ” на китайските слънчеви панели в международен мащаб. Някогашното решение на китайското държавно управление да субсидира този бързо разрастващ се бранш трансформира страната в определящ фактор на пазара на фотоволтаични системи. Тя съумя да реализира две неща по едно и също време: да разпространява слънчевата сила, като смъкне цените на PV системите фрапантно, и да наложи китайската продукция по целия свят. Всичко това се случи, макар напъните на Съединени американски щати и Европейски Съюз да противодействат на процеса.

По отношение на проектирането на компютърни чипове Китай наподобява да е почти наедно с световните си съперници. Има обаче към 10 години разлика във връзка с производството на интегралните схеми, които се употребяват за зареждане на необятна гама от артикули – от смарт телефони, таблети и преносими компютри до суперкомпютри и галактически кораби, считат експертите. Точно сега това е от голяма важност, тъй като телекомуникационните оператори в страната се готвят да внедрят 5G мобилни мрежи, съгласно Фън.

„ Внедряването на петото потомство услуги ще генерира доста повече данни, което ще изисква създаване на повече суперкомпютри ”, споделя Фън. „ Без суперкомпютрите няма по какъв начин да има обработка на огромните размери данни, няма по какъв начин да има изкуствен интелект ”.

Показателно в сегашния миг е и това, че по-рано тази година Китай наподобява реши да не налива масло в огъня: китайските управляващи решиха да не включват най-новия високопроизводителен компютър Шугуанг в листата на топ-500 суперкомпютри в света. Шугуанг, който се намира в Китайската академия на науките в Пекин, е кадърен на калкулации със скорост 200 петафлопса в секунда. Един петафлоп съставлява милион милиона калкулации в секунда.

Междувременно от срещата на Г-20 в Осака в края на седмицата изтекоха информации, че Доналд Тръмп е податлив да вдигне възбраната за продажба на съставни елементи на китайски компании. Съединени американски щати и Китай възобновяват комерсиалните договаряния, а промишлеността чака положителни вести.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР