Според данните на Регионалната здравна инспекция за периода 10 –

...
Според данните на Регионалната здравна инспекция за периода 10 –
Коментари Харесай

Случаите на заболели от скарлатина във Варна растат с особено бърз темп

Според данните на Регионалната здравна ревизия за интервала 10 – 16 февруари са регистрирани 86 заболели от скарлатина във Варна при 30 за предходния интервал. От началото на годината досега случаите за общината и региона са над 150 при един за същия интервал на 2022 година.

Случаите на болни от скарлатина във Варна порастват с изключително бърз ритъм през последните седмици. 

За страната случаите за същия времеви обсег са над 1400. Те са с 1300 повече по отношение на първите шест седмици на предходната година, сподели информация на Moreto.net с данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Причината за увеличената заболеваемост важи и за всички други типове инфекции, които се предават по въздушно-капков път.

Вече не се ползват строги противоепидемични ограничения, каквито се съблюдаваха през последните години поради COVID-19. Отмяната на най-важната мярка „ носене на защитна лицева маска “ дава късмет за елементарно разпространяване и интензивно нахлуване на разнообразни въздушно-капкови инфекции с бактериални и вирусни причинители.

Най-засегнати от скарлатина са децата в детските градини и в началните учебни класове, сподели за Moreto.net шефът на Регионалната здравна ревизия проф. Цонко Паунов.

В образователните и детските заведения се съблюдават ограниченията по Наредби за попречване разпространяването на сходен жанр инфекции. Прави се стерилизация на пространства и повърхности, организира се филтър от здравно лице, включващ обзор на гърло, следене за поява на обрив и други присъщи признаци в интервала на карантината. Болните деца не се одобряват.

При 10% от пациентите със скарлатина се стига до затруднения като ендокардити, глумерулонефрити или ревматоидни болести, уточни проф. Паунов. Обикновено се развиват на идващ стадий след самото преболедуване. Това е повода да се изисква наблюдаване и следене от персоналните лекари в границите на месец след боледуването.

При скарлатината човек може да е притежател на стрептококи (бактерии), без да има демонстрация на признаци. Смята се, че той също може да бъде инфектиран, само че в по-малка степен от показалия признаци субект.

Има микробиологични проби, които могат да открият съществуването на стрептококус пиогенес. Преди време са били прилагани наложително при определяне на огнище на болестта. Сега се постанова карантина в група в детска градина, където е открит случай на скарлатина. След това в границите на седмица всекидневно се наблюдават интензивно всички контактни за демонстрация на признаци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР