Според данни на компаниите, над 70% от служителите са се

...
Според данни на компаниите, над 70% от служителите са се
Коментари Харесай

Какво ще е отражението на слетите почивни дни върху икономиката?

Според данни на фирмите, над 70% от чиновниците са се възползвали от опцията да си пуснат отпуска и да слеят почивните дни към Великден, 1 май и Гергьовден. Какво ще бъде отражението на слетите почивни дни върху производството и бранша на услугите, отговорът потърси Цветелина Катанска.


Според данни на фирмите, над 70% от чиновниците са се възползвали от опцията да си пуснат отпуска и да слеят почивните дни към Великден, първи май и Гергьовден. Работодателите нямат право да им откажат, изключително когато почивните дни са от минали години. Малко са компаниите, които непринудено ще пуснат всички свои чиновници в отпуск за празниците, каквато опция също има, регистрираха от бизнеса.
Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара: Очакваме несъмнено спомагателен доход в туристическата промишленост - най-много в тези сегменти, които са свързани с хотелиерство, с ресторантньорство в границите на страната, само че също и туристическите организации.
Въпреки че ще подкрепи туризма, сливането на почивните дни ще понижи брутния вътрешен артикул на страната.

Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара: Аз персонално чакам отрицателен резултат за брутния вътрешен артикул. Би могло да се оцени въпреки и не доста надеждно - някъде в порядъка от една десета до две десети от % - недопроизведена добавена стойност в границите на годината.  Как ще почиваме през 2019 година? Как ще почиваме през 2019 година?
Около Великден в края на април и на Коледа през декември - това ще са двата интервала следващата година, около които ще се натрупат повече почивни дни.

След измененията през 2017 година, с които се забрани сливането на почивните дни на равнище страна, българите работят три дни по-малко всяка година, демонстрират плановете на бизнеса. Въпреки това се оказва, че работим повече спрямо част от западните страни.
Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара: В рамките на европейския съюз, страните, които са в по-ниска степен на развиване, с по-ниска продуктивност и приходи - имат по-голям наличен фонд работно време. Да речем Франция е измежду страните с минимум отработени часове годишно. Николай Димитров, експерт човешки запаси: Факт е, че като работни часове, българинът сигурно не работи по-малко от западноевропееца, като качество на направената продукция в тези количества работни часове можем естествено доста да приказваме за стандартите в България и стандартите в останалия свят.
Извън стопанската система почивката има и своето чисто човешко влияние.
Николай Димитров, експерт човешки запаси: На хората се отразява добре, тъй като почиват и могат да намерят малко повече време за околните и за себе си. Малко повече време за качествено превозване, и като цяло е добре за елементарния човек.
Според специалиста е обикновено след такава огромна отмора хората да продължат да бъдат разконцентрирани, само че това ще е за малко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР