Според данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране около 5%

...
Според данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране около 5%
Коментари Харесай

Само 5 % от бързите заеми били лоши

Според данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране към 5% от бързите заеми, предоставени у нас, са неприятни и хората не съумяват да ги върнат в точния момент. За да са сигурни, че ще получат парите си назад, компаниите за мигновени заеми съвсем постоянно изискват поръчител по контракта. Това обаче може да оскъпи заема двойно.

Основният проблем на пазара на бързите заеми, съгласно работещите на него, е, че хората не четат задоволително деликатно с какво се съгласяват, когато подписват съответния документ - да вземем за пример такси за поръчител, за просрочие, за експедитивност. По закон компаниите за бързи заеми могат да начисляват рента най-вече до 50 %. За тези, които не съумеят да си намерят поръчител, компаниите оферират това като услуга - особено сдружение, което подсигурява за клиента.

"Ако всички други в близост обществено са го изключили и не го поддържат в този миг, има една компания, която си поставя главата в торбата за това. За мен е разумно при този риск това да има и съответната цена ", изясни ръководителят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

"Таксата поръчител нормално е в границите на 200-300 лева, а точно тези такси, а не лихвата оскъпяват тези заеми. При заем 250 лева за период на погашение един месец общото оскъпяване на заема от лихви и такси не трябва да надвишава 8-9 лв. ", посочи Десислава Николова, финансов анализатор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР