Според данни на американското разузнаване, взривът край руския Северодвинск на

...
Според данни на американското разузнаване, взривът край руския Северодвинск на
Коментари Харесай

CNBC: Ядреният инцидент край Северодвинск е станал при изваждане на ракета от морското дъно

Според данни на американското разузнаване, гърмежът край съветския Северодвинск на 8 август е провокиран при опит да се извади нуклеарна ракета от морското дъно, заяви телевизионният канал CNBC.

Руските управляващи и до момента не оповестяват какво тъкмо е станало. Първоначалната версия беше, че е станала повреда при тестване на ракета с течно гориво. След това - че става дума за изотопен източник.

В. " New York Times " цитира американски специалисти, които разясниха, че най-вероятно се е взривила крилата ракета " Буревестник " с нуклеарен мотор. Президентът Доналд Тръмп също се причисли към тази версия.

Според CNBC, гърмежът е избухнал не при изстрелване на ракета, а при опит да бъде извадена от морето ракета, която е изгубена при предходни тествания.

" Избухнал е гърмеж на един от плавателните съдове, участващи в интервенцията и това е провокирало реакция в ракетата, което е довело до приключването на радиация. " - разяснява източник на CNBC.

Аналогична версия в популяризира и радио " Свобода " въз основа на фотоси на плаващите платформи, развалени при случая.

На сателитните фотоси е сниман и избавителен буксирен транспортен съд от клас " Звьоздочка ", чието предопределение включва и изваждане на потънала техника от морското дъно.

Припомняме, Москва отхвърли да допусне интернационалните инспектори от Организацията на Договора за възбрана на нуклеарните тествания да проверяват случая на съветска територия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР