Според браншовата организация Iata (International Air Transport Association), която удвои

...
Според браншовата организация Iata (International Air Transport Association), която удвои
Коментари Харесай

Авиокомпаниите се готвят за рекордни приходи от над $800 млрд. през 2023

Според браншовата организация Iata (International Air Transport Association), която удвои прогнозата си за облага в бранша за 2023 година до съвсем 10 милиарда $, тази година самолетните компании в света ще осъществят рекордни доходи от над 800 милиарда $.

Генералният шеф на Iata Уили Уолш отхвърля зад тези повишени финансови упования да стоят прекалено високи цени на билетите, показва The Guardian, като прибавя, че маржовете на облага остават " дребни ", за което от организацията упрекват доставчиците на самолетните компании, които стоят зад увеличението на разноските.

След загубите на промишлеността в размер на 183 милиарда $ в годините на пандемията, Уолш разяснява, че самолетните компании са " напът към печелившо, безвредно, дейно и стабилно бъдеще ". По думите му „ хората летят макар икономическата неустановеност “, като съгласно последните данни пътническият трафик е намалял с по-малко от 10 % по отношение на равнищата от 2019 година

Iata предвижда рекордни годишни доходи от 803 милиарда $ през 2023 година и чиста облага от 9,8 милиарда $ - над два пъти повече от предходната прогноза, направена през декември. Асоциацията чака 4,35 милиарда души да летят през 2023 година, което е към 96% от последната предпандемична година - 2019. Това частично се дължи на повторното отваряне на Китай, както и на продължаващото търсене на самолетни пътувания.

Уолш декларира, че инфлацията, в това число високите разноски за гориво, са причина за възходящите цени на билетите, като прибавя: " В действително изражение цените на билетите не се разграничават от тези през 2019 година "

Въпреки плануваните рекордни доходи обаче, Iata предизвестява, че междинният марж на облагата възлиза на едвам 2,25 $ на пасажер.

" С тази сума не можете да си купите даже билет за метрото в Ню Йорк ", безапелационен е Уолш. " Това равнище на доходност не е стабилно, само че като се има поради, че през 2020 година сме губили по 76 $ на пасажер, скоростта на възобновяване е забележителна. "

Въпреки че промишлеността чака по-спокойна година след дефицита на личен състав, който провокира голям брой закъснения и анулирани полети във Англия, Европа и Съединени американски щати през предходната година, от Iata считат, че „ провокациите остават, натискът върху разноските е изострен, а в някои области има дефицит на работна ръка. "

Генералният шеф на асоциацията декларира пред изданието, че има вяра, че самолетните компании и летищата са се справили с проблемите с личния състав, само че че има съществени опасения по отношение на контрола на въздушното придвижване поради обстановки като стачките във Франция.

" Вече сме очевидци на наложително понижаване на потенциала на промишлеността в Съединени американски щати и на разстройства в Европа, които надвишават естественото за това време на годината ", споделя той.

В речта си пред делегатите на годишната среща на Iata в Истанбул Уили Уолш насочва редица рецензии към сътрудниците в бранша, като декларира, че „ за жалост, доста от тези, с които работим, способстват за този напън " - производителите прекомерно постепенно се оправят с проблемите на веригата за доставки, „ което покачва разноските и лимитира способността ни да разполагаме със самолети ",

Той прибавя, че има " крещящи образци " за летища, които " трансферират разноските за своята неефективност " на самолетните компании. А образците, които дава, включват някои от най-големите европейски летища като " Схипхол " в Амстердам и лондонското " Хийтроу ", които Уелш дефинира като „ едни от най-лошите летища в света “.

Иначе от Iata удостоверяват уговорката на авиоиндустрията за реализиране на нулева чиста стойност на излъчванията до 2050 година, което е добра вест, защото в противоположен случай се чака авиацията да способства от ден на ден за световното стопляне.

Стимулирането на по-голямо произвеждане на стабилно авиационно гориво (SAF) би трябвало да бъде приоритет за държавните управления, безапелационни са от асоциацията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР