Според Bloomberg New Energy Finance (BNEF), през първото полугодие на

...
Според Bloomberg New Energy Finance (BNEF), през първото полугодие на
Коментари Харесай

Инсталираната мощност от слънчеви и вятърни електроцентрали в света надхвърли 1000 ГВт


Според Bloomberg New Energy Finance (BNEF), през първото полугодие на 2018 година общата конфигурирана мощ от слънчеви и вятърни електроцентрали в света е надхвърлила 1000 ГВт. На континенталните вятърни електроцентрали се падат 523 ГВт, на офшорните – 19 ГВт. Малките слънчеви електроцентрали са с мощ 164 ГВт, а промишлените – 307 ГВт.

Прогнозата на BNEF е че силата от вятър и слънце ще доближат 1,1 TW до края на тази година, което е с 11 % повече, от прогнозата преди пет години. Като се има поради, че пазарът се е нараснал повече от два пъти през това време, ние дефинираме това като „ победа “, споделят създателите на отчета.

За изграждане на тези мощности са били нужни четиридесет години, освен това над 90 % от тези мощности са въведени в употреба през последните 10 години, а идващите хиляда, ще бъдат издигнати общо единствено за пет години – към 2023 година, считат от BNEF.

За първите хиляда са били „ изразходвани “ 2,3 трлн. (щатски) $, а вторите „ хиляда “ ще костват 1,23 трлн. $.

„ Достигането на един терават е колосално достижение за вятърната и слънчевата промишленост, само че това е единствено началото. Вятърната енергетика и фотоволтаиците са от изгода за стопанската система, тъй че това е първият стадий от доста следващи “, считат създателите на отчета.

Например една трета от общата конфигурирана мощ от вятърни и слънчеви електроцентрали се падат на Китай, като е явно, че това е страната, която ще остане водач и в близко бъдеще. В страните от Азия са ситуирани 58 % от всички слънчеви електроцентрали и 44 % от вятърните.

Както излиза наяве, през днешния ден вятърната енергетика е водач по конфигурирана мощ – с 54 %. В началото на 2020-те години фотоволтаичната слънчева енергетика я изпреварва при започване на 2020-те години.

https://about.bnef.com/blog/world-reaches-1000gw-wind-solar-keeps-going/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР