Според белгийския министър-председател Александър Де Кроо на депутати от ЕС

...
Според белгийския министър-председател Александър Де Кроо на депутати от ЕС
Коментари Харесай

Де Кроо: Руска пропагандна мрежа е плащала на евродепутати

Според белгийския министър-председател Александър Де Кроо на депутати от Европейски Съюз е било платено да популяризират съветска агитация.

Де Кроо съобщи, че тази седмица е имало " тясно съдействие " сред белгийските и чешките разследващи служби за разтрошаване на съветската пропагандна мрежа.

" Излезе нескрито да вземем за пример, че Русия се е обръщала към евродепутати, само че и е плащала [на тях], с цел да популяризират тук съветска агитация ", сподели Де Кроо по време на спор в белгийския народен парламент за външната интервенция, без да посочва имената на депутатите.

Говорителят на Де Кроо съобщи пред " Политико ", че министър председателят е имал поради решението на чешкото държавно управление да наложи наказания на новинарския уебсайт " Гласът на Европа ", който съгласно Прага е част от проруска интервенция за въздействие.

В сряда чешкото външно министерство разгласи, че е наложило наказания на украинския олигарх Виктор Медведчук, съдружник на съветския президент Владимир Путин. В прессъобщението се споделя, че Медведчук е управлявал " интервенция за съветско въздействие " от Русия на чешка територия, употребявайки " Гласът на Европа ".

Чешкият министър-председател Фиала съобщи в сряда, че управляващите са " блъснали проруска мрежа ", която се е пробвала да провежда интервенция за въздействие с последствия за сигурността на Чешката република и Европейски Съюз.

" Това решение е в полза на сигурността на Чешката република, като способства и за отбраната на демократичния темперамент на идните избори за Европейски парламент ", добави чешкото външно министерство.

Сайтът на " Гласът на Европа " сега е недосегаем, а акаунтът му в X (бивш Twitter) не е разгласил от 27 март.

Заместник-говорителят на Европейския парламент Делфин Колард съобщи, че сега Парламентът " изследва констатациите " на чешките управляващи по отношение на " Гласът на Европа "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР