Според архимандрит Васиан (Змеев) само патриарх Кирил може да назначи

...
Според архимандрит Васиан (Змеев) само патриарх Кирил може да назначи
Коментари Харесай

Само патриарх Кирил може да назначи свещеници в Руската църква

Според архимандрит Васиан (Змеев) единствено патриарх Кирил може да назначи свещеници, които да служат в Руската черква. По думите му българските свещеници, назначени от Българския патриарх Неофит, нямат право да служат там –

Архимандрит Васиан беше изпъден от България преди дни. След това Синодът на Българската православна черква (БПЦ) заяви, че патриарх Неофит е назначил свещенослужители за работа в Руската черква. Те  “ще се грижат за храма и ще правят елементарни богослужения ”. Съобщава се също, че предстоятелят на БПЦ е уведомил за това в писмо на патриарх Кирил.

“Строго видяно, тази енория е наша-на Руската черква и единствено Московският патриарх може да назначава свещеници там. Не мога да чакам решения, само че доколкото разбирам, вместо мен би трябвало да бъде назначен различен духовник. Имаме двама щатни духовници в двора. Двама са екстрадирани и други двама могат да дойдат ”, сподели архимандрит Васиан пред ТАСС. “На този стадий е по този начин. Ако бъде взето друго решение, евентуално ще бъде оповестено, само че имам такава информация. Просто тъй като всичко се случи доста ненадейно, непредсказуемо, то незабавно е невероятно да се откри бързо решение. ”

Помолен да разяснява изказванията на българската страна, че локалните свещеници ще поддържат работата на храма, настоятелят на подворието изрази мнение, че в България се дава пожелателно мислене

“Тоест основават някакъв информативен декор и по-късно споделят, че ние не сме съгласни с това. Но в действителност решението се взема от нашата, съветската страна ”, акцентира той.

Според него подворието на РПЦ в София към този момент е затворено и българските свещеници няма да могат да влязат там. Причината е “там е записана енорията на Руската черква ”. Според Васиан храмът ще бъде отворен едвам когато дойде новият настоятел, назначен от патриарх Кирил.

Посолството на Русия е формален притежател на храма и има съответния нотариален акт за това, отбелязва ТАСС

В отдела за външни църковни връзки (ОВЦС) на Московската патриаршия след експулсирането на сътрудниците на подворието обявиха, че българските управляващи се пробват да подкопаят обичайно другарските връзки сред съветската и Българската православни църкви и да настроят един против различен братските нации в тези страни.

От Московската патриаршия означават, че съветският храм на Свети Николай в София, в който се намира подворието на РПЦ, през последните 100 години е знак на духовното единение на руснаците и българите.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР