Според агенцията на ЕС по наркотиците наркотиците и употребата на

...
Според агенцията на ЕС по наркотиците наркотиците и употребата на
Коментари Харесай

ЕС: Никога не е имало толкова наркотици в Европа

Според организацията на Европейски Съюз по опиатите наркотиците и използването на противозаконни субстанции оказват все по-негативно влияние върху съвсем всички аспекти на европейския живот.


В годишния си отчет, ЕЦМНН съобщи, че използването на опиати се следи " съвсем на всички места в нашето общество ", като множеството хора са директно или индиректно наранени от нея или от обвързваните с нея компликации.

Наличността на доста разнообразни неразрешени субстанции също остава настойчиво висока и с постоянно откриваните нови субстанции организацията споделя, че казусът става все по-сложен и сложен за справяне.

В изявление за Евронюз Алексис Гусдел, шеф на ЕЦМНН, съобщи, че развиването на обстановката е тревожно.

" Това, което отчетът демонстрира и показва през днешния ден, е удостоверение на наклонността, която следим през последните две-три години, а точно, че опиатите са на всички места. Никога не сме имали толкоз доста опиати, които се придвижват контрабандно през Европа или се създават в Европа ", сподели той.

" Наркотиците могат да бъдат всичко. Всичко може да бъде обект на пристрастяващо държание и тогава всеки може да се сблъска персонално или индиректно с някакъв тип пристрастяващо държание или измежду своите родственици, или измежду хората, които познава.

" Също по този начин обаче всеки може да се сблъска повече от преди с последствията от насилието, обвързвано с опиати. Тук приказваме за нещо, което допреди 10 години, когато говорехме за принуждение, обвързвано с опиати, говорехме за Централна Америка. Днес приказваме за Европа. "

Канабисът и кокаинът са най-употребяваните противозаконни опиати

В Европейския отчет за опиатите до 2023 година, който обгръща 2021 година, се удостоверява, че канабисът остава най-често употребяваният противозаконен опиат в Европа, като се прибавя, че обстановката става все по-трудна за преодоляване заради новите му форми и използва, както и заради необятния набор от политики във всички страни от Европейски Съюз.

През 2021 година 816 тона канабисова смола и 256 тона растителен канабис са били иззети от органите на Европейски Съюз - най-високото им равнище от десетилетие насам.

В същото време се следи исторически висока наличност на кокаин в Европа, като органите на Европейски Съюз са конфискували рекордните 303 тона кокаин.

Наркотикът също по този начин е обвързван с към една пета от смъртните случаи в резултат на свръхдоза през 2021 година

" Можем да бъдем сигурни, че това е занижена оценка, тъй като в някои случаи използването или злоупотребата с кокаин, разбъркан и с други субстанции, може да има резултат като сърдечен удар ", споделя Гусдел.

" И заради това инфарктите може да не бъдат автоматизирано разпознати като свързани с използването на кокаин ".

Въпреки необятно публикуваната приложимост на опиати в Европа помощта за подвластните остава относително ниска.

В отчета се отбелязва, че въпреки обстановката да се е подобрила през годините, към момента има доста работа за извършване.

Стаите за приложимост на опиати (DCR), където подвластните могат да отидат на безвредно място, с цел да използват субстанции, стават все по-разпространени, като оказват помощ за извеждането на хората от улицата, както и обезпечават стерилна среда за приложимост.

Бруно Валкенеерс, управител връзки в Gate - DCR в Брюксел - съобщи, че използването на крек кокаин се усилва в белгийската столица.

" Това, което прави огромно усещане, е използването на крек. Това, което виждаме и на пазара, са нови дилъри, които продават стекове с крек. Допреди няколко години в Белгия не беше по този начин, основно от културна позиция, в случай че мога по този начин да се изразя, потребителите сами си правеха крек ", сподели той.

" Но от пет години виждаме нова сцена на трафик с хора, които незабавно продават крек ".

Корупцията в Европа се " подценява "

Насилието и корупцията също са тясно свързани с търговията с опиати и използването им в отчета, в който се показва, че равнищата им се усилват.

Директорът на организацията по опиатите съобщи, че това заплашва европейската сигурност и непоклатимост.

" Корупцията като цяло е голям риск за демокрацията и за върховенството на закона. Тя не е обвързвана единствено с опиатите. Днес я следим повече в подтекста на трафика на опиати, по-специално на кокаин ", сподели той.

" Но проведените незаконни групи са публикувани и са доста добре внедрени и проведени. Корупцията не е обвързвана единствено с опиатите, през днешния ден тя е по-видима поради конфискациите, поради измененията на пазара на кокаин.

Той сподели също, че казусът от време на време се подценява.

" Но това е доста по-общ проблем и някои изследвания и някои интернационалните стратегии демонстрираха, че корупцията в Европа от време на време може би е подценявана. "

В отчета се прибавя, че постоянно се откриват нови, по-силни субстанции, което прави казуса с опиатите в Европа все по-сложен.

Гусдел предизвестява, че казусът не трябва да се отминава.

" Най-големият риск би бил да се подцени казусът ", споделя той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР