Споразумението за сигурност с Украйна идва, след като нейният президент

...
Споразумението за сигурност с Украйна идва, след като нейният президент
Коментари Харесай

Държави от Г-7 предлагат гаранции за сигурността на Украйна frognews.bg

Споразумението за сигурност с Украйна идва, откакто нейният президент Володимир Зеленски се разгневи против нежеланието на НАТО да предложи на Киев времева рамка за присъединение към алианса. Той дефинира като " неуместна " неналичието на съответен период. 

Киев приема, че не може да се причисли към НАТО, до момента в който е във война с Русия, само че желае да се причисли допустимо най-скоро след края на борбата.

Лидерите на Г-7 ще подпишат декларацията във Вилнюс през днешния ден в границите на втория ден от срещата на върха на НАТО. Споразумението включва Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати. 

Вашингтон предложи по-рано да бъде подписано съглашение, сходно на това сред Съединени американски щати и Израел. Според него Белият дом се ангажира да дава 3,8 милиарда $ военна помощ годишно в продължение на десетилетие. За разлика от изискванията за участие в НАТО обаче то не включва уговорка, съгласно която страните би трябвало да се притекат на помощ, в случай че някоя страна-членка е нападната. 

НАТО може да не е споделил по кое време и по какъв начин Украйна може да се причисли към алианса, само че дипломатите подчертаха, че са показали явен път към участие, като тежкият развой на кандидатстване е доста скъсен. Някои държави-членки се притесняват, че съвсем автоматизираното участие на Украйна може да даде тласък на Русия както да ескалира, по този начин и да удължи войната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР