Споразумението за кохезионния фонд е вече политически и технически готово

...
Споразумението за кохезионния фонд е вече политически и технически готово
Коментари Харесай

Премиерът: Споразумението за кохезионния фонд е политически и технически готово

Споразумението за кохезионния фонд е към този момент политически и механически готово и ще бъде подписано в идващите няколко дни. Това са 22 милиарда лева Едновременно с това говорихме и за Фонда за обективен преход, който е с размер на 2.6 милиарда лева, които би трябвало да бъдат напълно написани и готови до края на годината, с цел да можем да ги усвоим, започвайки още тази година. Това съобщи на брифинг министър-председателят, който се срещна с европейския комисар по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра.

„ За да може България да успее да вземе тези пари, би трябвало да имаме устойчиво държавно управление, което има ясна тактика и работи с Европейската комисия. Радвам се, че посоката на българското държавно управление и на Европейската комисия съответствува по всички значими цели в тези фондове “, добави той.

„ Виждам какъв прогрес е реализиран след присъединението на България към Европейски Съюз. Много се веселя да видя резултати, които са последица от поддръжката на Европейски Съюз. През годините кохезионната политика е основен инструмент и поддържа стопанската система, с цел да може България да догони останалите държави-членки на Европейски Съюз с общо вложения към 15 милиарда евро през последните 14 години. България е приближен сътрудник в устрема за реализиране на общите европейски цели и в оправянето с голям брой рецесии: от борбата ни с пандемията с ковид до посрещането на бежанците, които бягат от военната експанзия в Украйна. В тези несигурни времена Европа работи солидарно и кохезионната политика е главен лост за оказване на незабавна помощ за държавите-членки “, сподели от своя страна Ферейра.

„ Заедно с българските управляващи финализирахме съглашението за партньорство за бъдещите кохезионни вложения, за нова серия стратегии. Около 11 милиарда евро за интервала 20221-2027 година Важно е, че има превръщане на стопанската система, с цел да се понижи зависимостта от въглерод в всекидневието и бизнеса на България. Важно е, че държавното управление реши половината от това финансиране да бъде разпределено на трите най-изоставащи региона – Северозападен, Североизточен и Северен-Централен. Затова е доста значимо да приближаваме интервала за поддръжка и разцвет за България “, разяснява още еврокомисарят.



Тя акцентира, че значимо изискване за кохезионните вложения в България за новия 7-годишен интервал е построяването на административен потенциал и гарантирането на рационално финансово ръководство на вложенията с нулева приемливост към измамите и корупцията.

Ферейра поздрави премиера Петков за работата, която е приключил.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР